Eat Pray Love from East to West sa turističkom agencijom Meet Bosnia

Homeinmedia danas

Eat Pray Love from East to West sa turističkom agencijom Meet Bosnia

Ramić zabio dva gola za nastavak savršene sezone

Turizam u Kantonu Sarajevo bilježio je značajan rast prije COVIDA-19 te je u samoj 2019. godini osjetio rast od 63,69% u odnsou na 2016. godinu.  Kanton Sarajevo je u 2019. Godini ostvario 40,7% svih dolazaka turista i 38,8% svih noćenja u BiH. Tokom pandemije, zatvoren je veliki broj ugostiteljskih objekata kao i turističkih agencija, od kojih neki nisu više ni otvarani. U nastojanju da se promovira Sarajevo, kao i Bosna i Hercegovina kao nezaobilayna te atraktivna turističa lokacija u regionu, Ekonomski fakultet Uiverziteta u Sarajevu u partnerstvu sa Evropskim fondom za regionalni razvoj te turističkom agencijom Meet Bosnia Tours, ostvario je projektat pod nazivom CREATURES.

Meet Bosnia Tours je lokalna turistička agencija koja već godinama unazad praktikuje sveobuhavtni program Sarajevo Tours dajući turistima ali i drugim posjetiocima nezaboravno iskustvo. Svakodnevno organizuju gradske ture, boravke u prirodi poput krpljanja, planinarenja, biciklizma, rafitnga, kampovanja, idr. 

Kroz program CREATURES kreirane su dvije pješačke rute kroz Sarajevo. Prva ruta titulirana „Eat Pray Love“ sa startnom pozicijom koja kreće od Latinske ćurpije i Muzeja sarajevskog atentata te se vodič kreće kroz grad obilazeći lokacije poput turbeta sedam braće, Inat Kuće, Vijećnice, Morića Hana, Vječne vatre te nekolicinu religijskih objekata. Druga ruta, From East to West, također se kreće kroz ulice Sarajeva te je akcent ture stavljen na ne samo religije već i generalno na jedan tranzicijski preiod Bosne i Hercegovine i njen prelazak od Osmanskog perioda do Asutro-Ugarskog.

Vodeći se praksom „sustainable tourism“ tj. Održivog turizma, obje rute su kreirane na osnovu već postojećih predložaka koje je ustanovila lokalna turistička zajednica. Uključivanje posjetioca u okolinu koja ih okružuje, daje im turama dodatni značaj, budući da sudionici ne zauzimaju pasivni stav slušaoca već aktivno učestvuju, razgovaraju sa vodičem ali i lokalnim stanovništom. 

Realizacijom ovog projekta, svi sudionici se nadaju da će se ove dvije rute dugoročno isplatiti, te da će oni koji su imali priliku prisustvovati i učestvovati na projektu samoinicijalno preporučivati Sarajevo, ali i Bosnu i Hercegovinu kao izvanredu lokaciju na kojoj možete dobiti sve što vas zanima, bilo da je to kultura, historija, hrana, umjetnosti ili boravak u prirodi. 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0