instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

EBRD analizira: Ekonomski učinak BiH premašio očekivanja, očekuje se dalji rast

EBRD analizira: Ekonomski učinak BiH premašio očekivanja, očekuje se dalji rast

Ekonomski učinak Bosne i Hercegovine je premašio očekivanja u drugom tromjesečju 2021. godine, navodi se u izvještaju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

U izvještaju o zemljama Zapadnog Balkana, koji je danas objavljen, navodi se da je ekonomski učinak u Bosni i Hercegovini proizvod oporavka vanjskih tržišta i snažnog rasta domaće privatne potrošnje, koji su podržani baznim efektima.

“Izvoz roba i usluga porastao je za više od 50 posto u realnom iznosu u odnosu na prethodnu godinu, usljed snažnog oporavka EU, glavnog izvoznog tržišta Bosne, i premašio je nivo iz 2019. kako u realnom tako i u nominalnom smislu. Kratkoročni pokazatelji trgovine i industrije ukazuju na nastavak ekspanzije industrijske proizvodnje i usluga u trećem kvartalu. Očekuje se da će privreda porasti za 4,5 posto 2021. i 3,0 posto 2022. godine”, rečeno je iz EBRD-a.

Banka je analizirala i situaciju u drugim zemljama Zapadnog Balkana i zaključila da industrijska proizvodnja i povećanje izvoza u EU podržavaju rast u BiH, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji, dok Crna Gora, Albanija i Kosovo imaju korist od snažnog oporavka ugostiteljstva tokom ljeta.

U tekstu je naglašeno da oporavku pomažu i proširenje domaće potrošnje, rastuće doznake, povećanje nominalnih plata i rast kredita u većini privreda regiona.

Potrošačke cijene na zapadnom Balkanu postepeno rastu od početka 2021. godine, i to najviše kada se radi o hrani i energiji.

U izvještaju je naglašen početak oporavka u Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, a posebno izdvajaju snažan ekonomski rast i oporavak u Srbiji i na Kosovu, dok Albanija bilježi pozitivan rast u tri uzastopna kvartala.

KOMENTARI