instant fap
NaslovnicaSport

Edin Džeko o transferu, životu u Manchesteru, svom putu preko trnja do zvijezda…

Edin Džeko o transferu, životu u Manchesteru, svom putu preko trnja do zvijezda…

Ne prođe dan, a da domaći i strani mediji, pretežno oni elektronski ne objave neku “ekskluzivnu” informaciju o novom klubu u kojem će od ljeta zaigrati Edin Džeko.

Iako je putem svoje zvanične internetske stranice naš reprezentativac naglasio kako ne misli napuštati redove Manchester Citya, te da će sve eventualne novosti iz njegovog javnog i privatnog života biti prvo objavljene na edindzeko.ba, špekulacijama se jednsotavno ne može stati u kraj.

U želji da još jednom javnost upoznamo sa trenutnim razmišljanjima našeg “Dijamanta”, ali i da njegov svakodnevni život približimo njegovim fanovima u BiH, odlučili smo se na razgovor sa glavnim akterom većine svih sportskih diskusija u Bosni i Hercegovini – Edinom Džekom.

Edine, koliko ti smetaju svakodnevne konstantne špekulacije vezane za tvoje eventualno napuštanje Manchester Citya?

“Smetaju mi jer ne znam odakle dolaze. Ja sam igrač Manchester Citya i u ovom trenutku fokusiran sam samo na svoj klub. To su priče koje uopšte ne želim komentarisati i pokušavam se ne obazirati na njih, ali one se i dalje pojavljuju svaki dan. Ponavljam, ukoliko na tu temu bude nekih novosti, to ću objaviti na svojoj web stranici edindzeko.ba, a sigurno to neće biti objelodanjeno preko nekih engleskih ili drugih portala.” govori Edin Džeko u razgovoru za Reprezentacija.ba portal.

Obzirom da si jedna od osoba koja plijeni najviše pažnje bosanskohercegovačke javnosti, možda bi tvojim simpatizerima i navijačima bilo zanimljivo čuti kako izgleda jedan tvoj prosječan dan?

“Ah, moj prosječan dan poprilično je jednoličan. Imamo trening oko 10 sati, potom ručak nakon kojeg odem na kafu sa prijateljima. Kasnije slijedi odmor kod kuće, navečer večera i to bi bilo to. Ukoliko se radi o danima pred utakmice, program je nešto drugačiji, ali u suštini sve se svodi na isto.” opisuje svoju englesku svakodnevnicu Edin Džeko.

Kako se zove naselje u kojem živiš, voziš li se sam na treninge obzirom na specifične zakone o vozačkim dozvolama u Velikoj Britaniji, te koliko u tvojoj svakodnevnici učestvuju Aleksandar Kolarov i Stefan Savić?

“Ime naselja vam sigurno neću reći.” kaže kroz za sebe karakterističan smijeh Edin Džeko i dodaje “Živim u gradu i vozim se sam na treninge. Položio sam vozački kako bih mogao ići sam, da ne ovisim o tome da me neko drugi vozi. Sa Kolarovom i Savićem najčešće provodim slobodno vrijeme, nerijetko odemo u kino zajedno pogledati neki dobar film. Znamo se opustiti igrajući i igrice”

“FIFA ili Pro Evolution Soccer?”  upitali smo Edina i dobili kratak odgovor:  “Uvijek PES hahaha.”

“Inače, često sam na internetu, volim da znam šta se dešava u svijetu, šta se piše, šta ko kaže. Pratim vijesti iz BiH, sve sportske portale, naravno i Reprezentacija.ba. Svakako, posjetim i svoj portal edindzeko.ba gdje navijači mogu pročitati sve vijesti vezane za mene, a moram iskoristiti ovu priliku da se svima zahvalim na podršci koju mi pružaju preko e-mailova. Svakodnevno čitam njihove poruke, ali nažalost nemam vremena svima odgovoriti iako bih to volio.”

U Manchesteru živi još jedan “Balkanac”, kapiten Manchester Uniteda, Nemanja Vidić. Koliko imaš kontakta sa njim i da li se družite?

“Dok se Nemanja nije povrijedio često smo se družili Aleks, Stefan i ja sa njim. Sada kada mu je oporavak prioritet ne družimo se toliko, ali se često čujemo telefonom.” govori Edin Džeko.

Inače, na šta ti se najteže bilo priviknuti u životu u Manchesteru?

“Iskreno, nije mi se bilo teško ni na šta priviknuti, jer ja sam ipak osam godina van Sarajeva. Živio sam u Češkoj, pa u Njemačkoj, sada sam u Engleskoj.  Kada nisi kod svoje kuće, sve je u suštini isto, tako da nemam problema sa adaptacijom.”  konstatuje Edin.

Redovno, još od igranja za Wolfsburg, treseš mreže Manchester Uniteda. Imaš li u svakodnevnom životu problema sa navijačima “Crvenih đavola”?

“Ne! Ja poštujem njih, oni poštuju mene!” kratko će Džeko.

Zlatan Muslimović nedavno je boravio u Engleskoj. Imamo informaciju da ste se družili, ali postoje špekulacije i da si pomogao Zlatanov transfer u Kinu!?

“Zlatan je bio na probi tu i proveli smo neko vrijeme zajedno. Nisam mu pomogao oko transfera, ali smo razgovarali na tu temu. On je stariji i iskusniji od mene i zna šta je najbolje. Istina je da smo pričali šta bi bilo najbolje za njega. Drago mi je da je pronašao klub, jer je  to dobro za njega, ali i reprezentaciju da napokon počne igrati. Zlatan Muslimović je važan član fudbalske reprezentacije BiH!” govori Džeko o svom kolegi iz reprezentativnog napada.

Danas u tebi svi vide svjetski uspješnog fudbalera, ali i vjerovatno jedinu pravu zvijezdu među bh. sportašima. Ipak, samo ti znaš koliko je truda i napora bilo potrebno za osiguranje takvor renomea i postizanje uspjeha kakav danas uživaš. Obzirom da si mnogim mladim fudbalerima uzor i da ih većina priželjkuje karijeru poput tvoje, možeš li im potvrditi da tvoj put “preko trnja do zvijezda” uistinu nije bio lak?

“Nije bilo lako doći do ovoga gdje sam sad došao. Nekima to izgleda lako, jer razmišljaju na način – vidi njega, za njega mi je lako jer igra u Cityu – a malo ih zna zapravo koliko sam ja truda morao uložiti da bih sad bio tu gdje jesam. Prošao sam mnogo toga do dolaska u Manchester City i drago mi je da sam išao stepenicu po stepenicu. Otkada igram fudbal cilj mi je bio da to bude u nekom vrhunskom klubu i sve moje misli su bile usmjerene ka tome. Potpuno sam predan fudbalu i nikada me ništa nije poljuljalo, iako sam proživio teških trenutaka u svojoj karijeri. Uvijek sam vjerovao u sebe i svoje mogućnosti i pokazalo se da je ta vjera u konačnici bila opravdana.” iskreno će Edin Džeko.

Planiraš li u budućnosti možda otvoriti fudbalske akademije u Bosni i Hercegovini, obzirom da je to trend među fudbalerima u svijetu, ali i da naša zemlja ima puno talentirane djece kojoj bi pružanje normalnih uslova za treniranje zasigurno omogućilo znatno bolji razvoj karijere, ali i poboljšanje bh. fudbala i društva u cjelini?

Mogu samo reći u ovom trenutku da svašta nešto planiram. Kako se ono kaže, čut će se. ” sa osmijehom kaže  Edin Džeko i dodaje “Ima vremena za takve stvari i obećavam da ćete o svim takvim potezima biti na vrijeme obaviješteni.”

KOMENTARI