instant fap
NaslovnicaVijestiGlobus

Egipat: Morsi i Šafik u drugom krugu predsjedničkih izbora

Egipat: Morsi i Šafik u drugom krugu predsjedničkih izbora

U drugom krugu izbora za novog egipatskog predsjednika bit će suprotstavljeni kandidat Muslimanskog bratstva naspram posljednjem premijeru iz ere Hosnija Mubaraka, sudeći po punim zvaničnim rezultatima objavljenim u ponedjeljak od izborne komisije.

Predsjednik Izborne komisije Faruk Sultan izjavio je na konferenciji za novinare da su kandidat Muslimanskog bratstva Mohamed Morsi i Ahmed Šafik, bivši zapovjednik zračnih snaga i dugogodišnji prijatelj svrgnutog čelnika Hosnija Mubaraka, dvojica vodećih kandidata u prvom klrugu izbora održanih 23. i 24. maja, prenosi AP.

On je izjavio da je  Morsi dobio 5,76 miliona glasova, ili 24.77 posto, dok je  Šafik dobio 5,5 miliona, ili 23.66 posto.

Na trećem mjestu se našao ljevičarski kandidat Hamdin Sabahi s 4,82 miliona glasova, ili 20,7 posto.

Sultan je izjavio da je komisija primila ukupno sedam žalbi i da ih je sve odbacila. Četiri žalbe su odbačene jer nisu imale zakonsku osnovu, dok ostale tri nisu prihvaćene jer je istekao rok za njihovo podnošenje, kazao je on.

Sultan je izjavio da je od 50 miliona registrovanih glasača njih 23,67 miliona glasalo, što predstavlja odziv birača od  46.4 posto.