instant fap
NaslovnicaBiH

Kultura posvađala Mostar

Kultura posvađala Mostar

Bošnjački i hrvatski vijećnici se spore oko iznosa novca koji bi trebao biti izdvojen za pojedine institucije kulture, zbog čega je upitno usvajanje proračuna.

Hrvati su mišljenja kako izdvajanja za kulturu na gradskoj razini moraju biti podjednaka za oba naroda, dok su Bošnjaci stajališta da ta izdvajanja moraju biti ujednačena, ali ne samo na gradskoj razini nego i na županijskoj.

– Klub Hrvata ništa drugo trenutno ne zanima osim proračuna. Ako na ovoj sjednici ne usvojimo proračun, to će biti katastrofa za Mostar. Grad će doći u vrlo tešku situaciju, no imam osjećaj da upravo to nekima odgovara, rekao je za Oslobođenje Marko Gilja, predsjednik Kluba Hrvata u Gradskom vijeću Mostara, uz opasku kako se nada da će se proračun naposljetku ipak usvojiti.

Gilja ističe kako Klub Hrvata želi da se izjednače izdvajanja za kulturu namijenjena hrvatskim i bošnjačkim kulturnim institucijama u Mostaru, te kako su Bošnjaci prošle godine za kulturu dobili oko 400.000 maraka više od Hrvata.

– Tri godine sam tražio da se izravnaju grantovi za kulturu triju naroda. Tražio sam da se napravi omjer i da se vidi koliko točno novaca se izdvaja. Bošnjaci, pak, nikad nisu na to pristali. Prema lanjskom proračunu, iz granta za kulturu oko 400.000 maraka više je dobio bošnjački narod i to nisam mogao više tolerirati, kazao je Gilja.

Zbog izjednačavanja iznosa za kulturu, iz SDA su optužili gradonačelnika Mostara Ljubu Bešlića da je gradonačelnik samo jednoga naroda, a sam proračun su okvalificirali kao hrvatski. Gilja odbija takve optužbe, te tvrdi kako Bošnjaci namjerno dižu tenzije kako bi se što bolje pripremili za izbore.