instant fap

Eko vožnja – dosada ili ušteda?

Proizvođači automobila sve češće reklamiraju niske prosječne potrošnje goriva koje su njihovi modeli u stanju da ostvare. Da li znate kako se, prema standardima, mere prosečne potrošnje i da li tokom upotrebe automobila pokušavate da vozite ekonomično?

Ono što mi u Evropi nazivamo fabričkom potrošnjom goriva nejčašće se mjeri prema standardu NEDC (New European Driving Cycle). Ovi testovi obavljaju se kako bismo dobili rezultate potrošnje u uslovima gradske i vangradske vožnje. Vrše se u pažljivo kontrolisanom okruženju i veoma su zakomplikovani procedurama pa vam prenosimo samo osnovne detalje.

Test se vrši na hladnom automobilu, a temperatura vazduha mora biti u rasponu između 20 i 30 stepeni Celzijusa, na ravnom putu u odsustvu vjetra. Zbog toga ovi testovi vrše u zatvorenom prostoru, na valjcima. Na taj način obezbeđuju se isti uslovi za sve automobile (isključuju se klimatski uslovi, otpor vazduhu i masa vozila).

Razlike između različitih modela ili različitih oblika karoserije kompenzuju se kroz računicu. Testovi se obavljaju dok su svi potrošači na vozilu isključeni (klima, grijač zadnjeg stakla, radio, svijetla…)

Prosjek prosječne potrošnje u gradskim uslovima izvodi se iz prvih 780 sekundi testa. Prosječna potrošnja na otvorenom putu mjeri se od 780 do 1180 sekundi vožnje.

Prosjek ove dve vrijednosti daje nam cifru prosječne potrošnje koju je u stanju da ostvari jedan automobil.

Najčešći razlozi za kritikovanje ovih normi leže u činjenici da su ovi standardi postavljeni u vrijeme kada su evropski automobili bili lakši i slabiji nego današnji modeli.

Takođe, stručnjaci misle da bi ovakvi standardi morali više da odgovaraju stvarnim uslovima vožnje u kojima vozači često ubrzavaju oštro i koriste veliki veliki broj potrošača ugrađenih u vozilo. Činjenica je da se u posljednjih par godina proizvođači upravo forsiraju razne gedžete za automobile pomoću kojih, recimo, ostajete povezani na internet i tokom vožnje.

Da li je vaš stil vožnje ekonomičan?

Savjeti za ekonomičnu vožnju odavno postoje ali vozače često mrzi da ih prate jer su u žurbi ili se bave nekim drugim problemima.

Da li vi razmišljate o ovim opštim savjetima dok vozite vaš automobil? Koje su glavne prepreke da biste vozili ekonomično?

– Koristite odgovarajući stepen prenosa.

– Vozite smireno i ravnomjernom brzinom kretanja.

– Isplanirajte rutu vaše vožnje. Parkirajte se van centra grada.

– Zagrijati motor laganom vožnjom umjesto radom u mjestu.

– Držite podignute prozore.

– Proračunato koristite grijanje kabine i klima uređaj.

– Redovno servisirajte auto. Provjeravajte pritisak u gumama.

– Koristite podatke o trenutnoj potrošnji koje vam daje putni računar (ako imate).

Ova tema je veoma široka i precizna da bi bila opširnije obrađena na sajtu pa vas molimo da je dopunite svojim iskustvima i konstruktivnim stavovima.

Želimo da saznamo postoji li način da se u Bosni, uz kvalitet i cijene goriva, ličnim angažovanjem i potezima vozača smanje troškovi vožnje.

KOMENTARI