instant fap
NaslovnicaVijesti

“Ekonomski rast čini Tursku ostrvom stabilnosti u svijetu”

“Ekonomski rast čini Tursku ostrvom stabilnosti u svijetu”

Premijer Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, kontinuirani razvoj svoje zemlje na ekonomskom planu označio je glavnim adutom za privlačenje stranih investicija u Tursku.

U svom govoru na ekonomskom samitu G20 u meksičkom gradu Los Cabosu Erdogan je podsjetio  na ekonomski rast Turske od 8,5 procenata, zabilježen u 2011. godini, ali i na nacionalni prihod od 772 milijarde dolara, kao i vanjskotrgovinsku razmjenu od 376 milijardi dolara.

– Ekonomski rast Turske čini našu zemlju svojevrsnim ostrvom stabilnosti u svijetu. Naša zemlja privlači sve veću pažnju stranih investitora. Danas skoro da i nema države u kojoj se ne prodaju turski proizvodi, a cilj nam je povećanjem udjela u tržištima izvoza do 2023. godine ostvariti izvoz i uvoz od po 500 milijardi dolara, pojasnio je Erdogan kazavši kako je slobodni prenos kapitala i dobiti, a samim tim i stvaranje pozitivne investitorske atmosfere u Turskoj jedan od ključnih faktora koji doprinose ekonomskom rastu ove zemlje.

– Dok mnoge zemlje od 2008. godine pa do danas vode bitku s ekonomskim problemima Turska napreduje jednim posve novim putem, rekao je on.