instant fap
NaslovnicaSanski Most

Turci žele ulagati u ribarstvo

Turci žele ulagati u ribarstvo

U Općini Sanski Most jučer je boravila brojna delegacija turskih privrednika zainteresiranih za ulaganje u Unsko – sanski kanton. Delagaciju su činili  predstavnici Ministarstva poljoprivrede hrane i stočarstva Republike Turske, predstavnici Asocijacije proizvođača ribe, odnosno 12 najvećih turskih poduzetnika iz sektora ribarstva, te predstavnici BIGMEV –CENTRA-Centar za razvoj i unapređenje odnosa Republike Turske i BiH.

Cilj posjete prvenstveno je vezan za sagledavanje stanja u ribarstvu USK-a, kao i obilazak potencijalnih lokaliteta za izgradnju ribogojilišta , te pogona za preradu i proizvodnju koncentrovane hrane za ribe.

Delagaciju je u sali Vijećnice u Sanskom Mostu pirmila Mevlida Deumić, šef Službe za privredu. Turski privrednici su tokom sastanka istakli  važnost odgovarajućih uslova ,poput dobijanja koncesije, olakšanih procedura za dobivanje potrebnih dozvola,te dobre saradnje s lokalnim vlastima. Deumić je istakla, da je za koncesije nadležna Vlada Unsko – sanskog kantona, ali mora  postojati saglasnost lokalne zajednice, odnosno Odluka Općinskog vijeća. Ona je naglasila da se nada dobroj saradnji privrednika iz Turske i Općine Sanski Most na ovom području. Nakon sastanka, delegacija iz Turske sa svojim domaćinima je obišla rijeku Dabar.

Domaćin visokoj turskoj delegaciji u našem Kantonu bio je direktor Poljoprivrednog zavoda USK-a, Smail Toromanović, koji je naglasio da će investiranjem o ovu oblast doći do otvaranja novih radnih mjesta. On je naglasio da se delegacija Turske na licu mjesta uvjerila da postoje značajni hidro potencijali i resursi za nova ulaganja.
„Ono što smo čuli tokom razgovora sa gostima iz Turske, je da su oni zainteresirani za investiranje, a već su najavili novi dolazak. Mi cijenimo da se radi o zaista značajnoj posjeti i vjerujem da ćemo mi to znati prepoznati kako na nivou lokalne zajednice, tako i na novou Kantona i omogućiti sve ono što oni zahtijevaju. Dakle, da uklonimo administrativne barijere i stvorimo realan ambijent za njihova ulaganja“, rekao je Toromanović.

Adis Alagić-predstavnik BIGMEV –CENTRA  je naglasio da su gosti iz Turske fascinirani potencijalima BiH, ali  prvenstveno Unsko – sanskog katona u sektoru ribarstva.
„Važnja činjenica je da investitori i poduzetnici u Republici Turskoj nisu više u mogućnosti da šire svoj bizniz, jer tamo više nema mjesta što je opće poznato. BiH je savršena lokacija za turske investitore po pitanju ribarstva, jer oni imaju mogućnost za direktni plasman u Evropsku uniju, ali i na svoje tršište. Iskreno, ono što se danas vidjelo i čulo, njihov nastup, uporni upiti i potražnja za najtanjim detaljem vazanim za investicije nam govore da možemno imati konkretne rezultate“, kaže Alagić.
U sklopu posjete Unsko – sanskom katnonu, visoka delagacija Republike Turske je osim sanke općine posjetila  i općine Bosansku Krupu, te Ključ.