instant fap
NaslovnicaBiH

Enes Brandić: “Pirova pobjeda SDP-a”

Enes Brandić: “Pirova pobjeda SDP-a”

Info portal inmedia.ba je povodom novonastale političke krize u Bosni i Hercegovini, odlučio obaviti razgovor sa jednim od analitičara političke situacije, diplomiranim politologom Enesom Brandićem, dugogodišnjim saradnikom brojnih medijskih kuća.

1.Kakvi su Vaši pogledi na aktualni koalicijski raskol između SDA i SDP?

Sada je već svima jasno da se crveno – zelena koalicija raspala, SDP stupa u novi politički aranžman na državnom nivou, dok su kantonalni premijeri SDP razriješili dužnosti ministre SDA.

2. Šta građani mogu očekivati u novoj krizi vlasti?

Građani će kao i svaki put do sada najviše ispaštati. Ako bismo posmatrali stvari nekakvim hronološkim redom onda je jasno da  SDP nije uspjela idenditficirati se sa državom za čovjeka.

3.Možete li nam preciznije objasniti zašto tako mislite?

SDP je došao na vlast prije godinu i pol, za to vrijeme nisu uočljivi pomaci po pitanju stvaranja povoljnijeg društvenog ambijenta. Nema novih investicija, nema novih radnih mjesta, plaće budžetskim korisnicima su smanjene za 4,5 %, građani se isključuju iz statusa šehidskih porodica, stopa nepotizma je dosegla svoj zenit. U takvoj konstalaciji političkih odnosa, čovjek nije građanin ni drugog ni trećeg reda, smatram da uopšte ne stoji u nekakvom redu. Trenutno političko stanje demonstrira sliku države za čovjeka koje praktično nema.

4.Smatrate li da će nova koalicija donijeti promjene na bolje?

Sumnjam, SDP je imao šansu kao nosilac vlasti da novim idejama i drugačijim kontekstom upravljanja načini svojevrsnu prekretnicu i da konačno izvede građane iz bijede i siromaštva. Ovaj potez se može posmatrati kao određeni element političke kampanje u kojem će SDP za vlastit neuspjeh optužiti SDA na način, da nisu uspjeli popraviti stanje sa onima koje treba „reformirati“.

5.Kako ocjenjujete ponašanje dužnosnika SDA nakon raskida koalicije?

Mišljenja sam da ta strana ne treba pokazivati pretjerano razočarenje, kao što ni druga nema vremena za izražavanje trijumfalizma. Ne vidim ništa loše u tome da stranka koja se toliko dugo održala na vlasti, sad nađe u opozicionoj ulozi.

6.Šta očekujete od lokalnih izbora u oktobru mjesecu tekuće godine?

Vremena je jako malo, ako se po jutru dan poznaje, onda se ništa spektakularno neće promjeniti za ovih pet mjeseci, ali sačekajmo. Osvrnuću se na izjavu Svetlane Cenić, koja smatra da je SDP učinio  pogrešan korak koji bi u krajnjem slučaju mogao biti prevaga na stranu SDA.

Predviđanja su da bi jedan od dojučerašnjih partnera mogao ostvariti totalnu pobjedu, dok bi drugi otišao u političku prošlost.

 

inmedia.ba