instant fap
NaslovnicaBiH

Formirana nova većina u USK-a: Velika očekivanja od koalicije SDP, A-SDA,SBB BiH i NS RzB

Formirana nova većina u USK-a: Velika očekivanja od koalicije SDP, A-SDA,SBB BiH i NS RzB

Hamdija Lipovača (SDP),Jasmin Emrić (ASDA), Sefir Mujanović (SBB BiH ) i Šefik Smlatić (NsRzB), koji su istakli zadovoljstvo postignutim dogovorom kojim je , kako su istakli, izbjegnuta bilo kakva mogućnost za političku krizu u našem Kantonu.

Hamdija Lipovača, premijer USK-a i povjerenik KO SDP USK-a, okupljenim novinarima kazao je da su pregovori četiri stranke bili konstruktivni i nisu bili opterećeni foteljama i ministarskim pozicijama.

Velika očekivanja od nove Vlade iskazao je i Jasmin Emrić, predsjednik KO A-SDA USK-a , kazavši da je ova stranka donijela tešku odluku o preuzimanju teškog zadatka a to je vođenje USK-a ka boljem životnom standardu.

I čelni ljudi ostale dvije stranke članice nove parlamentarne većine, Šefik Smlatić  i Sefir Mujanović okupljenim novinarima kazali su da su zadovoljni postignutim sporazumom , koji, će , dodaju odblokirati mnoge reformske procese u našem Kantonu.

Dogovorom je predviđeno da mjesto predsjedavajućeg Skupštine USK-a pripadne A-sda  , a ovoj stranci pripalo je  ministarstvo poljoprivrede i ministarstvo za boračka pitanja. SDP USK-a bi pored premijerskog mjesta na kojem se nalazi Hamdija Lipovača, dobio je ministarstvo pravde, ministarstvo zdravstva, ministarstvo obrazovanja, ministarstvo financija i ministarstvo za građenje i prostorno uređenje. Savez za bolju budućnost BiH  dobila je ministarstvo privrede i sekretara Vlade USK-a , dok je  Narodna stranka radom za boljitak pored ministarskog mjesta policije na kojoj će ostati Šefik Smlatić, dobila i mjesto sekretara Skupštine USK-a.

O raspodjeli direktorskih pozicija, te pozicija članova upravnih i nadzornih odbora, te članova Skupština društva, potpisnice Sporazuma dogovoriti će se narednih dana u okviru Aneksa potpisanog sporazuma.  . Kako portal mojUSK.ba doznaje već u četvrtak 7.juna sa početkom u 11:00 sati mogla bi se održati sjednica Skupštine USK-a , na kojoj bi poslanici trebali prvo razriješiti dužnosti četiri ministra SDA koji su prošle sedmice smijenjeni , a potom bi trebali izglasati imenovanje novih ministara u Vladi USK-a, kao i izabrati novog predsjedavajućeg Skupštine USK-a