instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Ensar Berber čuva uspomenu na slavnog oca Mersada: Čekaju nas izložbe u Sloveniji i retrospektiva u Turskoj

Ensar Berber čuva uspomenu na slavnog oca Mersada: Čekaju nas izložbe u Sloveniji i retrospektiva u Turskoj

Nakon što su London i prestižni prostor galerije “Albemarle“ u aprilu prošle godine bili prvi domaćini retrospektivne izložbe Mersada Berbera nakon njegove smrti, čast da djela ovog velikana ponovo predstavi dubrovačkoj publici pripala je i galeriji “Luna+Sol“ u Hotelu Dubrovnik Palace.

Izložba pod nazivom “Sjećanje na Dubrovnik“ otvorena je krajem ovog ljeta, i bit će postavljena do decembra, potvrdio nam je u telefonskom razgovoru iz svog zagrebačkog doma Mersadov sin, Ensar Berber.

Sjećanje na Dubrovnik

– Izložena su djela koja je otac stvarao u Dubrovniku, pa je zbog toga i simboličan naziv izložbe “Sjećanje na Dubrovnik“. Pred kraj godine organizirat ćemo još dvije izložbe u Sloveniji, gradovima Bled i Ljubljana- istakao je Berber.

Nova velika retrospektiva Mersadovih slika bit će u Turskoj, u jednom od istanbulskih muzeja, vjerovatno u februaru 2017. godine, podcrtava Ensar, naglašavajući da detalje ne može iznositi jer je za sada sve dogovoreno na verbalnoj osnovi.

U međuvremenu, on zajedno sa ostalim članovima porodice radi na osnivanju fondacije koja će se brinuti o Mersadovoj umjetničkoj ostavštini. U planu imaju otvoriti i muzej gdje bi posjetioci kroz stalnu postavku mogli upoznati sve cikluse njegovog oca.

mersad berber

Inače, poštovaoci Berberovog rada njegov stvaralački opus, na kojm je uvijek bio zastupljen kolorit i senzibilitet Bosne, iz koje je potekao, mogu pogledati u porodičnoj galeriji u Zagrebu, gradu u kojem je živio do smrti 7. oktora 2012. Ne treba zanemariti ni činjenicu da se djela ovog, sigurno najvažnijeg umjetnika koji je ponikao iz vihora ratnih stradanja na Balkanu, nalaze u respektabilnim, privatnim zbirkama, muzejima i galerijama širom svijeta.

Tuga Srebreničana

Berber je jedan od onih umjetničkih velikana koji su svoje slikarstvo natopili tugom Srebreničana kako bi svijetu pokazali istinu. Svoje trajno svjedočenje o sumraku civilizacije na kraju 20. stoljeća smjestio je iza korica na 600 stranica ispisane i umjetničkim djelima obogaćene monografije “Srebrenica“.

(M. Ču./Faktor.ba)

KOMENTARI