instant fap
Naslovnicainmedia danas

Epidemiološka siuacija pod kontrolom

Epidemiološka siuacija pod kontrolom

Zdravstveno epidemiološka situacija na području Općine Sanski Most je pod kontrolom, a kako saznajemo iz Općinske inspekcije, u danima proteklog vikenda zabilježeno je 7 novih slučajeva infekcije. S novim zaraženim osobama ukupan broj lica koja su se inficirala virusom kovid iznosi 26 i većina ovih lica je s blažim simptomima te se nalaze u koćnoj samoizolaciji.

Dvije osobe sa srednje teškom kliničkom slikom smještene su na kovid odjel Opće bolnice u Sanskom Mostu, dok se jedno lice s respiratornim smetnjama nalazi na Infektivnom odjelu Kantonalne bolnice u Bihaću. I pored toga što je trenutna zdravstvena situacija stabilizirana, građanima se preporučuje da se pridržavaju propisanih mjera zaštite i samozaštite. Situacija u vezi s koronavirusom na području FBiH je pod kontrolom, i epidemiološke mjere Kriznog štaba Federacije BiH, poput nošenja maske, socijalne distance i ograničenog kretanja, produžene su za još 14 dana, potvrdio je Goran Čerkez, pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH.

Podsjetio je da su postojale potencijalne krize, vjerski praznici i godišnji odmori, ali da su građani poštovali mjere, iako uvijek postoji jedan procenat ljudi koji nisu. Najveća kriza je bila, dodao je, u novembru kada je dnevno obolijevalo više od 1.600 osoba, ali da je to sve u prošlosti i da danas ima oko 468 zaraženih.

– U velikoj mjeri smo uspjeli suzbiti val širenja. Stanje je zadovoljavajuće, nemamo nikakvih posebnih povećanja oboljelih – naglasio je Čerkez.

KOMENTARI