instant fap
NaslovnicaVijesti

Eurozona na rubu ponora: Grci na nove izbore izlaze 17. juna

Eurozona na rubu ponora: Grci na nove izbore izlaze 17. juna

Nakon što jučer nije postignut dogovor o sastavljanju nove grčke vlade, predsjednik Karolos Papoulias pozvao je sve stranke na sastanak kako bi se uspostavila tehnička vlada koja će voditi zemlju do održavanja novih izbora, javlja CNN.

Grčka državna televizija objavila je kako je postignut dogovor o raspisivanju novih izbora te da će se oni održati 17. juna. Na čelo tehničke vlade do tada je postavljen sudski službenik Panagiotis Pikramenos.

Čelnik Komunističke partije Aleka Papariga izjavio je kako su se sve stranačke vođe usuglasile kako tehnička vlada neće moći donositi nikakve međunarodno obavezujuće odluke.

Na izborima prije desetak dana nijedna stranka nije dobila potrebnu većinu, a razlike između tri opcije s najviše osvojenih glasova prevelike su da bi se premostile. Neki su za, a neki protiv primjene rezova kojima Europska unija uvjetuje zajam nužan za spas Grčke od bankrota i ostanak u eurozoni.

Na vijest o ponavljanju izbora odmah su reagirala i europska tržišta. Euro je pao na najnižu razinu u posljednja četiri mjeseca, a padove su zabilježile i europske burze.

Euro je pao za 0,3 posto prema dolaru, spustivši se na 1,2788 dolara. Krako je potonuo i na 1,2769 dolara, najnižu razinu od 18. siječnja. Dionice grčkih banaka također su doživjele “potop” i pale za više od 10 posto.

KOMENTARI