instant fap
NaslovnicaSport

Mađari umalo SRUŠILI avion u kojem je bio Ivica Osim

Mađari umalo SRUŠILI avion u kojem je bio Ivica Osim

Japanski televizijski  kanal Wowow završio je snimanje filma „Kraljevi evropskog fudbala – raspad jugoslovenske reprezentacije” o selekciji koja je pod vođstvom Ivice Osima izborila plasman na EURO 1992. godine, a zbog sankcija vraćena sa takmičenja iz Švedske.

Senia Goto, direktor strateškog programa i produkcije „NEP NHK Enterprises” i njegova prva saradnica Dragana Špica, koja je doktorirala japanski, napravili su seriju intervjua sa Ivicom Osimom, Draganom Stojkovićem, Robertom Prosinečkim, Slađanom Šćepovićem, Dejanom Savićevićem, Darkom Pančevom i urednikom beogradskog sportskog dnevnika Sportski Žurnal, Zoranom Stojadinovićem.

Misiju su završili snimanjem intervjua sa novim selektorom Srbije Sinišom Mihajlovićem u kojem je Mihajlović ispričao malo poznat detalj, a vezan je za avionski let kojim se reprezentacija vraćala iz Švedske.

„To je izgledalo malo i komično… Vozio nas je pilot Steva Popov, on je moj prijatelj iz Novog Sada. Tako da sam ja pored njega sedeo u kabini, pilotskoj. Bili smo iznad Mađarske, kada su došla dva mađarska MIG–a, i govore nam da se spustimo dole. Popov nije hteo da se spusti. Ja mu kažem: čekaj, bre! Da se spustimo. Pucaće na nas, baciće nas dole. On kaže: ne, ne. Ako treba da se spustimo, ja ću da se spustim ovde na auto–put. Onda su oni videli da neće da se spusti. I onda su nas pustili“, kazao je Mihajlović.

U jednočasovnom dokumentarcu najviše pažnje dobio je tadašnji selektor reprezentacije Jugoslavije Ivica Osim.

Životna drama kroz koju je prolazio u vrijeme vođenja Partizana i reprezentacije zbog porodice koja je bila blokirana u Sarajevu, natjerala je Osima da poslije finala Kupa sa Crvenom zvezdom i osvajanja svog prvog trenerskog trofeja objelodani da podnosi praktično dvije ostavke – na klupi crno–belih gdje mu je isticao ugovor i reprezentacije – nekoliko dana uoči polaska na Europsko prvenstvo.

Jugoslavija je plasman na EURO 1992. izborila trijumfom u grupi ispred Danske i Austrije, a Danci koji su kao drugoplasirani zamijenili naše reprezentativce u Švedskoj – osvojili su kasnije titulu prvaka Europe.

Japanskom novinaru posebno je bilo zanimljivo pitanje kako su mediji iz različitih republika gledali na sastavljanje reprezentacije, da li su na Osima vršeni pritisci i kako je moguće da su svi fudbaleri sa kojima su pravili intervjue govorili samo pozitivno o tadašnjem selektoru…

“Samo oni koji nisu uspeli da shvate ili nisu želeli da razumeju fudbalsku i životnu filosofiju Ivice Osima, o Švabi su mogli da steknu pogrešnu sliku, a istina je da je on ne samo fantastičan profesionalac i stručnjak koji je fudbal video ispred vremena u kojem je radio, nego i ekstrapošten i emotivan čovek sa bezbroj argumenata za takvu tvrdnju“, rekao je između ostalog Zoran Stojadinović.

Japanci su bili zbunjeni saznanjem da su nogometaši Partizana od Ivice Osima tražili da im na pripremama ne daje slobodan dan jer su poslije odmora prvi naredni trening podnosili teško do te mjere da su povraćali nakon napornog rada koji je uvijek iznosio minimum 95 efektivnih minuta.

Upravo fantastična pripremljenost nogometaša koje je trenirao, prvo u Željezničaru, a onda i u Partizanu, uzrok su njihovoj ekspanziji u reprezentaciji koju su prvo napustili Hrvati Boban, Jarni, Vulić, Prosinečki i Zlatko Vujović, zatim i Makedonac Darko Pančev, a u kojoj su do kraja ostali Omerović, Hadžibegić, Milanič, Novak…

(Depo.ba)

KOMENTARI