instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Evo zašto je kilogram pilećih fileta u ovom dijelu BiH otišao na skoro 15 KM

Evo zašto je kilogram pilećih fileta u ovom dijelu BiH otišao na skoro 15 KM

Kilogram pilećeg filea u Bosbni i Hercegovini, u manjem bh. entitetu RS, sa devet-deset maraka poskupio je na skoro 15 KM, što je ubjedljivo najviša cijena ovog mesa do sada.

Riječ je o drastičnom poskupljenju još jedne životne namirnice, u moru hrane čije cijene divljaju u posljednje vrijeme.

Kad je riječ o mesu, piletina je, svakako, bila najtraženija, s obzirom na činjenicu da je bila jeftiniji od svih ostalih vrsta u mesnicama i marketima.

“Kad sam čuo da je pileće bijelo meso poskupio, i za koliko je otišlo, nisam mogao da vjerujem. Pa, riječ je o poskupljenju od pet KM po kilogramu, što je rekord svih rekorda. Došli smo u poziciju da je i piletina luksuz, a donedavno je bila dostupna i onim siromašnijim. Sad ćemo, bogami, i nju zaobilaziti, kao i junetinu i teletinu. Ko bi rekao da ćemo i piletine biti željni”, ističe Danilo K. iz Banja Luke, prenosi Srpskainfo.

U Zajednici živinara RS naglašavaju da nije bilo izbora, nego da se ide sa pomenutim poskupljenjem.

“Cijene na tržištu, u suštini, prate poskupljenje imputa, odnosno ulaznih sirovina. Stočna hrana je poskupila oko 35, neke vrste i za 40 odsto. A stočna hrana je osnovni sastojak u cijeni piletine, u kojoj učestvuje do 70 odsto. Kukuruz je u ovo doba prošle godine bio oko 400, a sada do 750 KM po toni. Nadamo se da će se izvoz kukuruza iz Srbije prema BiH otvoriti, jer bi to uticalo na smanjenje cijene stočne hrane, posljedično i piletine”, objašnjava Velibor Popović.

Naglašava da je cijena utovljenog brojlera je 1,56 otišla na preko dvije KM po kilogramu žive vage.

“Dakle, za oko 30 odsto otišla je proizvođačka cijena. Kada uzmemo u obzir sva poskupljenja i troškove, cijena bijelog mesa na policama je između 14 i 15 KM. Cijelo pile je sa 4,45 poskupilo na 5,99 KM po kilogramu mesa”, naglašava Popović.

Ističe da su najveći udar na domaću proizvodnju piletine poskupljenja sirovina i energenata.

“Ako njihove cijene i dalje budu ovako rasle, bit ćemo u kolapsu”, poručuje Popović

KOMENTARI