instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Na svijet došlo osam kozlića

Na svijet došlo osam kozlića

Neobičan događaj obradovao je ovih dana Habibu Burnić iz sela Demiševci nadomak Sanskog Mosta, inače vlasnicu stada koza, jer su joj se u svega nekoliko dana ojarile tri koze i na svijet donijele osmoro mladih.

Ona svakodevno na obližnjim brdima i brežuljcima napasa svoje stado koza. Posjeduje stado od dvadesetak koza, te se bavi prodajom mlijeka koje dobija od njih, te proizvodnjom sira i surutke. 

“Razmazila sam svoje koze, tako da svaki dan provodim tri ili četiri sata s njima po ovim brdima. Naučile su na šetnju, pa kada ih ne izvedem, prosto povilene”, kaže Burnićeva

Kaže kako niko ko je probao njen sir nije ostao ravnodušan i  da posla uvijek ima za onoga ko hoće i želi raditi.

“Koze se isplati držati jer su, u poređenju s ostalom stokom, troškovi manji, a zarada prilično dobra. Ako tu dodamo i prodaju jaradi, lako je izračunati kako se godišnje može pristojno zaraditi. Jedino nije dobro ako ih razmaziš, pa se patiš ovako kao ja”, objašnjava kroz smijeh.  Prema njenim riječima, boravak u prirodi ima i druge dobre strane, pa to vrijeme koristi i za branje ljekovitog bilja i raznih trava, od kojih pravi čajeve i kreme.     

KOMENTARI