Kineski naučnici su otkili nešto sasvim novo o omiljenoj namirnici
Otkada su počela naučna istraživanja jaja, prehrambene tablice o njihovim nutritivnim vrijednostima su se stalno mijenjale, prenosi stvarukusa.
Posljednjih godina slušali smo da jaja nisu zdrava i da našem organizmu čine više štete nego koristi.
Kritike su im najčešće upućivane zbog holesterola, a posljednje istraživanje pokazuje da su jaja ipak zdrava i da ih slobodno možete jesti. Naime kineski naučnici su otkrili da jaja sadrže jednu od ključnih komponenti odgovornih za snižavanje krvnog pritiska.
Riječ je o peptidu koji, kako ističu naučnici, ima moć suzbijanja rasta pritiska.
“Istraživanje pokazuje da jaja ponovo možemo zvati nevjerovatnom namirnicom. Osim što ih možemo iskoristiti na razne načine, ona su i zdrava”, istakao je dr Zipeng Ju, vođa istraživanja.
Ova otkrića su važna s obzirom na to da veliki broj ljudi na svijetu ima visok krvni pritisak. Ipak, naučnici upozoravaju da su potrebna i dalja istraživanja da bi se otkrilo kako djeluju svi sastojci jaja kombinovano.
KOMENTARI