instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Evropski parlament usvojio Rezoluciju o BiH

Evropski parlament usvojio Rezoluciju o BiH

Rezoluciju koju je pripremio izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda podržalo je 496 zastupnika, 132 su bila protiv, dok je 67 bilo suzdržanih.

U Rezoluciji se apeluje da BiH prevaziđe svoje etničke i političke podjele na putu prema članstvu u EU kako bi proces ocjenjivanja aplikacije za članstvo u Uniji bio uspješan.

BiH je podnijela aplikaciju za članstvo u EU u februaru 2016. godine, a Evropska komisija trenutno je procjenjuje.

Parlament EU ovom Rezolucijom poziva BiH da provede socioekonomske reforme i riješi problem nezaposlenosti mladih, hitno provede presude Ustavnog suda uključujući i presudu u slučaju Sejdić – Finci, zatim Odluku o izborima u gradu Mostaru kao i o legitimnom predstavljanju svih triju naroda.

Međutim, Parlament također osuđuje neprihvatljivo nasilje nad članovima izbornog povjerenstva na nedavnim izborima u Stocu kao i ilegalni referendum održan u Republici Srpskoj.

Krajem januara Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta usvojio je Izvještaj o BiH za 2016. godinu, u kojem se pozdravljaju pozitivni koraci napravljeni u BiH na putu ka EU.

“Radujemo se stavu Evropske komisije o toj aplikaciji i želimo ohrabriti vlasti u BiH da ovaj proces shvate veoma ozbiljno i da se tome posvete”, izjavio je tim povodom Preda.

On je naglasio da se BiH treba fokusirati na reforme i izbjegavati teme koje izazivaju razdore i mogu usporiti napredak BiH na putu ka EU.

Ipak, ono što javnost u BiH najviše zanima je pojam federalizacije koji se spominje u Rezoluciji, a za koji su se najviše zalagali poslanici Hrvatske u Evropskom parlamentu.

Ipak, nikada nije jasno istaknuto šta tačno podrazumijeva pojam federalizacije, da li su to nove etničke promjene ili nešto drugo.

KOMENTARI