instant fap

Februar je najgori mjesec za san

Februar je najgori mjesec za san

Rezultati britanskog istraživanja u kojem je učestvovalo više od 21.000 odraslih Britanaca pokazali su da je februar najgori mjesec za dobar san. U tom mjesecu se, naime, najteže utone u san, a kao glavne krivce za kraći i nekvalitetniji san stručnjaci izdvajaju kratke i tmurne dane, duge noći i centralno grijanje koje omamljuje tokom dana, prenosi Daily Mail.

Stručnjaci su utvrdili da je u februaru je potrebno u prosjeku osam minuta više da se utone u san u odnosu na mart, a noću se prosječno provede deset minuta više u budnom stanju nego inače. Trećina ispitanika, posebno žene kažu kako osjećaju da imaju puno manje energije baš u tom mjesecu.

Voditelj istraživanja Colin Espie kazao je da rezultati pokazuju probleme s kojima se mnoge osobe suočavaju tokom kraćih i tmurnijih dana. Dolaskom proljeća na kraju smo lošeg razdoblja za san, a jačanjem intenziteta vanjskog svjetla u martu stižu i bolji dani za spavanje.

Utvrđeno je da se u februaru spava lošije nego u januaru.  U fabruaru je prosječno vrijeme provedeno u padanju u san bilo 56 minuta, a vrijeme u budnom stanju tokom noći 59 minuta.

U martu je stanje bolje i na padanje u san prosječno se potrošilo 48 minuta, dok se u budnom stanju noći provodilo 49 minuta.

Istraživanjem je utvrđeno i to da se broj osoba koje su se žalile na pomanjkanje energije od februara do marta prepolovio.

Espie ističe da tjelesni sat zavisi od razine svjetla u okolini, a ti signali zimi nisu tako snažni. Pri tom na osjećaj omamljenosti utiče i centralno grijanje, nedostatak svježeg zraka u kućama kao i malo svjetla u domovima i izvan njih.

KOMENTARI