instant fap
Naslovnicainmedia danas

“Feniksova” plantaža voća i povrća

“Feniksova” plantaža voća i povrća

U sklopu Centra „Feniks“ u Sanskom Mostu nalazi se i ekonomija koju koriste za vlastite potrebe. Na nekoliko dunuma zemljišta nalaze se voćnjaci, plastenici, zasadi aronije i drugih kultura.

Kao što je poznato u sklopu „Feniksa“ već drugo godina radi jedina javna kuhinja u Sanskom Mostu. Ona za veliki broj korisnika, osoba lošijeg socijalnog stanja, obezbjeđuje dnevne obroke i za njih ima ogroman značaj. Možda je manje poznato da „Feniks“ značajan broj potrebnih namirnica obezbjeđuje sopstvenim sredstvima, odnosno zahvaljujući vlastitoj ekonomiji.

U plastenicima uzgajaju povrtlarske kulture, posjeduju vlastiti voćnjak, uzgajaju aroniju, maline, jagode i ostale kulture, a od prije nekoliko godina proizvode vlastite sokove, džemove i druge proizvode. Centar „Feniks“ je primjer uspješne priče koja u Sanskom Mostu traje već skoro pune dvije decenije.

Zahvaljujući vlastitom trudu, idejama i sposobnostima, izgrađen je moderni centar u sklopu kojeg, radi starački dom, sadržaji za majku i djecu, javna kuhinja i kapaciteti za socijalno ugrožene građane.

KOMENTARI