instant fap
NaslovnicaBiH

Fuad Kasumović uputio otvoreno pismo Denisu Bećiroviću: Pokazati građanima dogovor o fiskalnom okviru

Fuad Kasumović uputio otvoreno pismo Denisu Bećiroviću: Pokazati građanima dogovor o fiskalnom okviru

Zamjenik ministra finansija i trezora BiH Fuad Kasumović uputio je danas otvoreno pismo zamjeniku predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denisu Bećiroviću, odgovarajući mu na njegovo jučerašnje pismo kojim poziva “da se zaustavi dio članova Vijeća ministara BiH iz SDA koji sedmicama politički neprimjerenim rječnikom i neutemeljenim izjavama dezinformiraju bh. javnost”, naglašavajući da to očito pripada načinu funkcioniranja njegove političke stranke, odnosno SDP-a.
Kasumović ocjenjuje da u demokratskim društvima, čemu teži ili bi trebala težiti i BiH, takva “zaustavljanja” nisu primjerena.

On je ukazao na nelogičnosti i nezakonitosti prilikom usvajanja budžeta i njegovog objavljivanja. Ocijenio je tačnim da su lideri šest političkih stranaka koje čine većinu u PSBiH postigli dogovor da se budžet BiH za 2011. godinu usvoji na nivou njegovog izvršenja u toj godini.

Isto tako, dodaje on, tačno je da su oba doma PSBiH razmatrala i 31. decembra 2011. godine usvojila budžet BiH za 2011. godinu u iznosu od 1.008.000.000 KM.

“Međutim, zloupotrebljavajući položaj Vi ste zajedno s Ljubićem i Živkovićem u “Službenom glasniku BiH” od 14. februara ove godine, objavili Zakon o budžetu BiH za 2011. godinu u iznosu od 905.000.000 KM. Ustavom i zakonima BiH je decidirano propisano da budžet BiH donosi isključivo Parlamentarna skupština BiH. Na ovaj način Vi ste suspendovali parlamentarnu demokratiju u BiH”, ističe Kasumović.

Istaknuo je također da je globalni fiskalni okvir donijelo Fiskalno vijeće BiH u kojem niko nije iz SDA, navodeći da to ne bi bio problem da takvim globalnim fiskalnim okvirom državni budžet nije svjesno stavljen u nepovoljniji položaj u odnosu na budžete entiteta i Brčko Distrikta BiH.

Kasumović je uputio molbu Bećiroviću da bez  “demagogije pokaže građanima dogovor o fiskalnom okviru i budžetu za 2012.godinu, o kojem on govori”.

On je ujedno Bećiroviću uputio nekoliko pitanja, među kojima i zašto je potpisao dokument o objavljivanju budžeta BiH za 2011. godinu u kojem je budžet za 2011. godinu iskazan u iznosu manjem za 103 miliona od onoga koji je usvojen u PSBiH, zatim ako ne postoji dogovor Dodik-Lagumžija, koji mu je cilj da se u narednim godinama zaustavlja razvoj države BiH a jačaju entiteti.

KOMENTARI