instant fap
NaslovnicaMagazin

Gay brakovi daleko od ostvarenja

Gay brakovi daleko od ostvarenja

Aktivisti za prava homoseksualaca širom svijeta pozdravili su kao simboličnu pobjedu podršku američkog predsjednika Baracka Obame istospolnim brakovima, ali za mnoge je ideja o zakonitoj vezi homoseksualaca i dalje samo san

Kina je do 2001. godine smatrala homoseksualnost mentalnim poremećajem, u Egiptu su proteklih godina mnogi homoseksualci hapšeni na osnovu zakona kojim se zabranje “besramni čin”, dok se na Filipinima čak i neki borci za prava homoseksualaca protive istospolnom braku.

U Maleziji, vlada je u dva navrata izvodila pred sud istaknutog opozicionog lidera zbog optužbi za sodomiju, koja se kažnjava s 20 godina zatvora.

 Aktivisti za prava homoseksualaca širom svijeta pozdravili su kao simboličnu pobjedu podršku američkog predsjednika Baracka Obame istospolnim brakovima, ali za mnoge je ideja o zakonitoj vezi homoseksualaca i dalje samo san. U mnogim zemljama, gejevi bi bili zadovoljni već kada ne bi više morali da stahuju da će biti napadnuti ili bačeni u zatvor.

U Kini, “vlada se odnosi prema homoseksualnosti kao da ona ne postoji”, kaže Sjiong Đing, aktivistkinja koji volontira u grupama za podršku homoseksualcima u Pekingu. Prema njenom mišljenju, legalizacija istospolnih brakova u toj zemlji je nezamisliva. Prema kineskom zakonu, sodomija je do 1997. godine bila smatrana za zločin. Čak i danas, homoseksualci su često žrtve diskriminacije i progona, naveo je AP.

Sjiongova je pozdravila Obaminu podršku istospolnim brakovima, ali je ocijenila da ona neće bitno promijeniti situaciju. “Da je on, kao predsjednik, a ne u lično ime, izrazio podršku takvoj politici, to bi bilo bolje”, rekla je ona.

U Maleziji, uloga SAD kao globalnog nositelja promjena brine Ibrahima Alija, nezavisnog člana parlamenta i lidera grupe za ljudska prava. “Želimo dobre odnose sa Amerikom, ali Amerika ne smije da se miješa u politiku drugih zemalja po tom pitanju”, rekao je on. “Neka to rade u Americi ako žele, to je njihovo pravo, ali mi smo veoma zabrinuti jer kada Amerika nešto radi, ona često želi da je druge zemlje prate u tome.”

Mada se u Maleziji rijetko primjenjuje zakon o sodomiji, dva puta je iskorišten protiv Anvara Ibrahima, lidera opozicione partije koji je 2000. godine osuđen na zatvor, a početkom ove godine, u odvojenom postupku, oslobođen optužbe za sodomiju.

 Anvar tvrdi da nije homoseksualac i da su optužbe protiv njega namještene.
 Homoseksualnost je tabu i u Indiji, uprkos nedavnim velikim gej paradama u Nju Delhiju i drugim velikim gradovima. Sud je ove godine ukinuo zakon iz doba kolonijalizma kojim je zabranjen seks između osoba istog spola, ali o toj odluci još treba da se izjasni Vrhovni sud.

Na katoličkim Filipinima, jedinoj zemlji na svijetu, pored Vatikana, u kojoj razvod nije dozvoljen, istospolni brakovi nisu prihvatljivi čak ni za neke borce za prava homoseksualaca.

 “To je neprihvatljivo jer je u suprotnosti sa vjerom, tradicijom i protiv Boga”, smatra inženjer Šadi Azer. “Bog je stvorio Adama i Evu, a ne dva Adama ili dvije Eve.”
 Vatikan, žestoki protivnik istospolnih brakova, još nije komentarisao Obamino saopćenje, ali poličari povezani s Crkvom u Latinskoj Americi odlučno su protiv te ideje.

“Barack Obama je etičan, ali filozofski zbunjen čovjek”, rekla je članica kongresa u Peruu, Marta Čaves.

  “On zna da brak nije samo pitanje tradicije ili vjerskih uvjerenja. Brak je prirodna institucija koja podržava zajednicu dvoje ljudi različitog spola jer to služi produženju vrste.”

Postoje zemlje, poput Kanade, Argentine, Južne Afrike i mnogih evropskih država, u kojima su istospolni brakovi već dozvoljeni. U SAD, homoseksualna zajednica je ozakonjena u šest saveznih država i Distriktu Kolumbija.

 Novozelandski premijer Džon Kej izjavio je da bi njegova vlada mogla da razmotri mogućnost legalizacije istospolnih brakova.
 U Australiji, većina stanovništva podržava takve brakove, ali premijerka Džulija Gilard odbija da razmotri tu ideju. Slična je situacija dosad bila i u Francuskoj, ali se izborom Fransoa Olanda za novog predsjednika očekuju promjene po tom pitanju.

 

KOMENTARI