instant fap
NaslovnicaBiH

S kim je, ustvari, Gradimir Gojer?!

S kim je, ustvari, Gradimir Gojer?!

Gradimir Gojer nakon 20 godina nije direktor ničega – i to je ono što (ga) najviše boli…

Performans-protest bosanskohercegovačkog pisca i reditelja Gradimira Gojera, koji je održao jučer ispred Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu zbog odluke da na lokalnim izborima za Srebrenicu ove godine glasanje bude obavljeno u skladu sa Izbornim zakonom BiH, ponukao je jednog korisnika interneta da kreira aplikaciju http://gojer.comoj.com/.

Koristeći ovu aplikaciju, na transparent koji je jučer nosio Gojer, a na kojem piše “Srebreničani, ja sam s vama”, umjesto “Srebreničani” možete upisati bilo koje ime ili pojam – i Gojer će tako, lično/osobno, podržati upravo Vas!

Nije teško pretpostaviti da je anonimni korisnik interneta, koji se dosjetio da napravi ovu duhovitu aplikaciju, bio motiviran Gojerovim čestim “protestima” u proteklih godinu dana (ili preciznije, otkako ga je nova vlast smijenila sa pozicije direktora Narodnog pozorišta Sarajevo, a njegova Stranka za BiH izgubila izbore). Malo ko je u stanju shvatiti logiku i “pohvatati konce” Gojerovih javno iskazanih nezadovoljstava prema predstavnicima političke vlasti i općoj nepravdi društva u kojem živimo, s obzirom na činjenicu da su ti “protesti” i stavovi ovog pisca, reditelja, intelektualca i političara, nerijetko u potpunoj kontradiktornosti. Friško samoproglašeni zaštitnik Bošnjaka Gojer tako je, podsjetimo, prije nekoliko dana odlučno izjavio: “U našem teatru vlada homoseksualni lobi koji uništava sve muslimansko i mene!”

Ova “hrabra” Gojerova izjava izazvana je odlukom selektora Festivala bh. drame Jasena Boke da ne uvrsti dramuDžemaludina Latića “Gazi Husrev-beg” (u Gojerovoj režiji, dakako) u program ovogodišnjeg Festivala.

“Radi se o novom napadu na državu BiH, napadu na bošnjački narod i o naivnoj političkoj igranci koju sam davno prozreo u BiH. Ovo nije prvi festival na kojem sam eliminiran zato što ne pripadam zeleno-crvenoj koaliciji i zato što ne pripadam najmoćnijem lobiju u državi, a to je homoseksualni klan”, ustvrdio je Gojer.

Isti taj Gradimir Gojer prije pola godine, nakon što je prestao biti direktor NP Sarajevo, dramatično je zakukao da će on “svoje usluge ponuditi Čoviću i Dodiku”, jer u Sarajevu, kako je kazao, “nema što jesti”.

“Za Hrvate u Sarajevu osigurana su mjesta portira, eventualno kurira. Ne vidim ja mjesto gdje se Hrvatu nudi ozbiljan posao u Sarajevu”, rekao je Gojer, ujedno propustivši da spomene kako se upravo on, kao Hrvat, u Sarajevu naradio itekako „ozbiljnih“ (čitaj: dobro plaćenih) poslova, te kako mu je nakon smjene sa mjesta direktora u Narodnom pozorištu osiguran stalni posao dramaturga, sa redovnom, nemalom plaćom i svim mjesečnim doprinosima.

Prvog aprila ove godine jedan internet-portal objavio je vijest pod naslovom: “Gradimir Gojer nakon 20 godina nije direktor ničega” – upravo to je, čini se, ono što najviše boli kulturnog poslenika, intelektualca i političara Gojera. A u vezi s onom aplikacijom sa početka ovog teksta i jučerašnjim Gojerovim “protestom” ispred Američke ambasade, možemo samo zaključiti: teško onome za čija se prava zalaže Gradimir Gojer!

(M. Radević)

KOMENTARI