instant fap
NaslovnicaUncategorized

Google Drive – držite svoje podatke u oblaku

Google Drive – držite svoje podatke u oblaku

Google je predstavio svoj novi proizvod Google Drive koji nudi 5GB besplatnog prostora na internetu ‘u oblaku’ gdje svatko može ostaviti svoje podatke i pristupiti im s bilo kojeg uređaja povezanog na internet. Oni koji već koriste slične servise poput Dropboxa neće vidjeti u Google Driveu ništa revolucionarno, ali s obzirom da ovaj proizvod nakon instalacije zamjenjuje već postojeći Google Docs, za vjerovati je da će mnogi korisnici odlučiti aktivirati Drive.

Tehnologije u ‘oblaku’ (Cloud Technologies) su u punom zamahu a velik broj korporacija poput Applea, Microsofta ili Google ulažu ogromna financijska sredstva. ‘Oblak’ je mjesto na internetu gdje su smješteni naši podaci nakon što ih ostavimo na servisima poput iClouda, Dropboxa, SkyDrivea ili sad Google Drivea.

Međutim taj ‘oblak’ nije nešto nematerijalno i neopipljivo. Podaci koje pohranimo ili mailovi koje primamo na Gmail moraju negdje i fizički postojati, a ta mjesta se zovu podatkovni centri (data centers). Podatkovni centri su mjesta na kojima u prostorijama s hlađenjem na stotine i tisuće servera besprekidno rade i troše ogromnu količinu energije. Samo Google ima ovakve centre na više od 10 lokacija u cijelom svijetu s više od 900 hiljada servera.

Internet se možda čini kao mjesto koje je svuda oko nas i koje nema fizičke manifestacije, ali svaki gigabyte na internetu mora postojati negdje u stvarnosti. Hoće li to biti na hard disku vašeg računala ili u nečijem ‘oblaku’ odluka je koju vi sami morate donijeti. Industrija je već odlučila da je budućnost u oblacima. Google Drive je samo posljednji primjer koji prati ovaj trend.

KOMENTARI