instant fap
NaslovnicaTech & Gadgets

Googleov preklopni smartphone bi mogao stići naredne godine

Googleov preklopni smartphone bi mogao stići naredne godine

Nakon što je u proteklih nekolikog odina radila na prototipima, kompanija Google navodno planira 2022. godine predstaviti preklopni Pixel smartphone.

Prema kodu skrivenom u Google Camera aplikaciji, mobitel se razvija pod kodnim imenom Pipit. Zasad nema konkretnih detalja o njegovom dizajnu i funkcijama, no aplikacija otkriva nešto o kamerama.

Navodno, uređaj će imati glavnu kameru od 12,2 MP, koju je Google koristio za uređaje koji su došli između modela Pixel 3 i Pixel 5, dok nova Pixel 6 serije ima glavnu kameru od 50 MP.

Pipit će pored toga koristiti istu ultraširoku kameru od 12 MP (IMX386) kao i aktuelni Pixeli, dok će se naprijed nalaziti dva 8 MP IMX355 senzora. Oni će se vjerovatno nalazidi na obje strane kućišta kako bi se selfie fotografije mogle praviti bez obzira na to da li je uređaj sklopljen ili rasklopljen.

Nešto starija kamera ima smisla jer ona na Pixelu 6 zahtijeva ispupčenu traku na stražnjem dijelu kako bi se našlo prostora za njene senzore. Upravo je veličina problem kod preklopnih mobitela tako da senzori kamere moraju imati što tanji profil.

Samsung je također koristio slabije kamere za preklopne mobitele u odnosu na one koje ima S serija. Galaxy Z Fold 3 nema jednako moćne kamere kao i Galaxy S21 serija.

Informacija skrivena u aplikaciji također sadrži pojam “isPixel2022Foldable”, što ukazuje na to da Google planira predstaviti smartphone naredne godine. Slično se već događalo u prošlosti.

Google je nedavno najavio verziju Androida namijenjenu tabletima i preklopnim uređajima, a prva public verzija Androida 12L s eočekuje naredne godine.

KOMENTARI