Građani Sarajeva u suzama nakon vakcinacije: Presretni smo zbog doze koja život znači

HomeVijestiBiH

Građani Sarajeva u suzama nakon vakcinacije: Presretni smo zbog doze koja život znači

WHO upozorava: Najgore još nije prošlo

Činjenica je da smo dugo, predugo čekali na vakcine. Više je od godinu dana otkako je pandemija koronavirusa uzela maha i odnijela više života nego što je to ikad smjelo biti dozvoljeno.

Činjenica je da je sistem u našoj zemlji zakazao, da se vlast u našoj zemlji nije znala nositi s pandemijom, a građani su to plaćali svojim životima. Plaćali su previsoku cijenu političkih igara.

Mnogi su izgubili svaku nadu da bi ikad mogli doći na red za vakcinaciju, iako su bili među prvima koji su se prijavili. No, mnogima od njih jutros je svanulo. Početkom masovne vakcinacije u Zetri pojavio se tračak nade da će stariji od 75 godina dobiti svoju dozu imunizacije.

I dok su mnogi ispred sarajevske dvorane Zetra očekivali gužve, komplikacije i neorganizovanost, naprotiv…Sve je teklo po planu i čini se kako smo barem ovaj put nešto uradili kako treba.

Scene kojima su jučer svjedočili građani Zagreba kada je krenula masovna vakcinacija, kilometarske kolone, čekanje po tri sata kako bi došli na red, danas u Sarajevu nije bilo. Oni koji su bili vakcinisani među prvima, s osmijehom su izlazili iz dvorane, u pratnji nekog od člana porodice ili volontera Crvenog križa. Srce im je bilo puno, zbog nade da neće ući u crnu statistiku onih kojima je pandemija oduzela život. A mogli su živjeti još…

Kada je ekipa portala Radiosarajevo.ba ušla u dvoranu Zetra kako bi provjerili kako protiče vakcinacija, imali smo šta i vidjeti. Mnogi od starijih građana, oni već u osmoj i devetoj deceniji, čekali su strpljivo na svoj red, s osmijehom na licu.

Oni koje smo zatekli u punktovima, sa suzama u očima zahvaljivali su se ministru zdravstva Harisu Vraniću na organizaciji, medicinskom osoblju na pomoći i prilici da su konačno dobili svoju dozu koja život znači.

Hvala ministru na sjajnoj organizaciji. Hvala što je sve jako brzo završeno, hvala i vama dobri ljudi, presretni smo da smo konačno dočekali ovo“, čuje se u punktu glas osamedesetpetogodišnjaka koji se obraćao medicinskom osoblju nakon dobijene vakcine.

Mnogi od njih kazali su kako vjeruju da ćemo uskoro živjeti slobodnije i moći da se viđamo s najbližima, a vakcinacija je jedan od prvih i osnovnih koraka ka tome.

Emocija zahvalnosti i sreće mogla se čuti na svakom koraku. I kamo sreće da smo ovo dočekali ranije. Bili zemlja za primjer. No, dobro. Generalni dojam je da je cijeli proces  vakcinisanja dobro iskoordinisan i to je najvažnije. 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0