instant fap
NaslovnicaVijesti

Grci bi u junu mogli ostati bez novca za plaće i penzije

Grci bi u junu mogli ostati bez novca za plaće i penzije

Bivši premijer grčke tehnokratske vlade Lucas Papademos upozorio da bi se javne financije te države mogle raspasti već sljedećeg mjeseca, a tada neće biti za plaće i penzije, ukoliko se ne složi stabilna vlada nakon novih izbora 17. juna.

Papademos je kazao da se financijsko stanje pogoršava sve brže, dok bi moglo doći do katastrofe u prvim danima juna zbog slabijeg skupljanja poreza i popuštanja kontrole potrošnje iz budžeta tokom dviju kampanja za parlamentarne izbore, piše CNN. Zbog zabrinutosti od daljnje  političke nestabilnosti i mogućeg izlaska iz eurozone, mnogi Grci su malo odgodili plaćanje poreza te počeli dizati novac iz banaka.

Atenski bankari su izračunali da je više od 3 milijarde eura povučeno iz banaka od izbora 6. maja. Taj novac je završio u sefovima ili je pospremljen u kućama za slučaj da se Grčka vrati na drachmu nakon što odbaci euro. Kritična situacija sa državnim financijama opisana je u dokumentu koje su jučer objavile grčke novine To Vilma.

Tačnost podataka je potvrdio viši dužnosnik grčke vlade, a Papademos je taj dokument dao predsjedniku Karolosu Papuilasu kada je pokušavao složiti “vladu nacionalnog jedinstva” prije odluke o novim izborima, prenosi Index. “Država će vrlo teško u junu pokriti svoje troškove”, stoji u dokumentu.