instant fap

Greenpeace napokon stiže u Hrvatsku!

Najpoznatija svjetska ekološka aktivistička organizacija Greenpeace počet će djelovati u Hrvatskoj, ekskluzivno saznaje tportal. Raspisan je za početak natječaj za zapošljavanje savjetnika za političko djelovanje u području energije, oceana i GMO-a, koji će biti odabran najvjerojatnije do kraja mjeseca

Širenje na Hrvatsku koordinira bečki ured Greenpeacea za srednju i istočnu Europu, preko ureda u Sloveniji, gdje saznajemo da je glavni razlog njihova dolaska pristupanje naše zemlje Europskoj uniji i globalna politika EU. Greenpeace neće osnovati zasebnu pravnu osobu, nego će u početku djelovati preko tog savjetnika zaduženog za političko djelovanje.

‘Kao članica Europske unije, Hrvatska će imati globalni utjecaj, a Greenpeace treba utjecati na velike odluke koje se tiču globalnog okoliša. Zato će od velikog značenja biti stav Hrvatske o europskim politikama pa želimo raditi pomoći donošenju najboljih odluka za Hrvatsku i EU’, rekla je tportalu Nina Štros, voditeljica Greenpeacea u Sloveniji.

Štros je proteklih dana na adrese ekoloških aktivista, stručnjaka i novinara poslala poziv s navedenim profesionalnim detaljima koje mora ispuniti budući Greenpeaceov savjetnik u Hrvatskoj. Traže stručnjaka iskusnog u kampanjama, istraživanjima i analizama u području klimatskih promjena, energije i poljoprivrede, sve u kontekstu politika Europske unije.

Od konkretnih ciljeva Štros ističe utjecaj na ekološki što prihvatljiviju reformu energetskog sektora EU. ‘Moramo hitno djelovati prema energetskoj budućnosti oslonjenoj na 100 posto udjela obnovljivih izvora energije. Brojne odluke Europske unije utjecat će na to, naprimjer, ciljevi za obnovljivu energiju do 2030. godine ili reforma energetskog tržišta. Naš je cilj potpora Hrvatske zelenim i naprednim opcijama, a ne prljavim i zastarjelim. Hrvatska ima ogromne mogućnosti u svim područjima obnovljivih izvora energije, pa što će biti jača EU politika u tom smjeru, tim će biti bolja za Hrvatsku’, objašnjava Štros.

Nakon početnog djelovanja kao politički aktivni stručnjak u ime Greenpeacea, organizacija će kasnije vjerojatno osnovati posebnu pravnu osobu Greenpeace Hrvatska, ali to će ovisiti o razini i važnosti koju će zaštita okoliša u Hrvatskoj imati u budućnosti.

Greenpeace je jedna od najvećih svjetskih organizacija za zaštitu okoliša, s uredima u 40 zemalja. Sjedište je u Amsterdamu u Nizozemskoj, a u našoj regiji prisutni su u Beču, gdje je ured za srednju i istočnu Europu, Sloveniji i Mađarskoj. Organizacija je početkom 1970-ih osnovana u Vancouveru u Kanadi kao odgovor grupe mirovnih aktivista na američke nuklearne vojne pokuse na moru kod Aljaske, koje su brodom krenuli ometati inspiriranikvekerskom tradicijom ‘svjedočenja’.

Zadržali su od tada aktivistički rad s ometanjem pokusa, izlova kitova, probijanja sigurnosnih sustava elektrana, ali i lobistički i politički rad. Povezali su se sa znanstvenim institucijama i srodnim organizacijama pa redovito kao podlogu svake kampanje publiciraju stručne izvještaje i studije. Greenpeace se financira isključivo prilozima privatnih donatora, građana, čiji je broj u cijelom svijetu danas oko dva i pol milijuna, što im osigurava nezavisnost od vladinih i korporativnih fondova.

KOMENTARI