Grobnica u Kozluku još krije žrtve genocida u Srebrenici

HomeVijestiBiH

Grobnica u Kozluku još krije žrtve genocida u Srebrenici

Masovna grobnica na smetljištu: Ekshumirano 55 posmrtnih ostataka

Sumnja se da je u masovnoj grobnici zatrpano blizu 1.000 tijela Bošnjaka ubijenih nakon pada Srebrenice 1995. godine, a potom prekriveno otpadom.

Počelo je otkopavanje masovne grobnice u Kozluku, u blizini Zvornika, na mjestu gdje je, sumnja se, zatrpano blizu 1.000 tijela Bošnjaka ubijenih nakon pada Srebrenice, a potom prekriveno otpadom.

Timovi za traženje nestalih, po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, počeli su prošle sedmice pripreme za otkopavanje na tom lokalitetu, gdje je ekshumacije krajem ‘90-ih godina vršio Haški tribunal. Tada su pronađeni ostaci blizu 600 osoba.

Tik uz Drinu su seoski put i deponija. Ispod dubokog sloja smeća i blata za Ahmeda se možda krije nada. Da će pronaći nestale članove porodice. Prisjeća se… Nije prvi put u ovakvoj situaciji.

Dostojno ih sahraniti

“Kada sam 2003. godine došao na grobnicu Crnog vrha, stao sam, prišao i rekao: ‘Ovo je moj otac’, da bih kasnije, u istoj grobnici, pronašao tu dva brata i četvero amidža”, priča Ahmed Grahić.

On traga za još 14 rođaka. Želi da višegodišnja potraga dobije epilog. Kaže, u takvim trenucima emocije su pomiješane.

“U jednom momentu sam bio radostan – što sam ih pronašao. Da ih mogu dostojno sahraniti i obaviti vjerske običaje”, dodaje Ahmed.

Prethodnih dana ekshumirani su ostaci 15 osoba na površini grobnice, dok se sada priprema ekshumacija tijela na dubini od tri do četiri metra.

“Sada se pristupilo ručnom čišćenju ostataka i njihovoj pripremi za ekshumaciju i prevoz u komemorativni centar u Tuzli. Tamo će se, uz pomoć obdukcije i DNK analize, pripremiti sve za identifikaciju žrtava”, kaže Eldar Jahić iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Primarna masovna grobnica

Iz Tužilaštva naglašavaju da će istraga trajati duže od planiranog, jer vremenski uslovi otežavaju iskopavanje, javlja reporterka Al Jazeere Natalija Lučić.

“Ova masovna grobnica prvi put je otkrivena 1999. godine, kada je istragu vodio Haški tribunal. Pronađeni su ostaci 605 osoba. Daljom analizom utvrđeno je da ostaci nisu kompletni i 16 godina kasnije istraga se vraća na isto mjesto.”

Na ovom lokalitetu, u Kozluku, prema tvrdnjama preživjelih žrtava genocida, u julu 1995. godine strijeljano je 1.000 muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti. Riječ je o većoj primarnoj masovnoj grobnici i sumnja se da su tijela naknadno prevožena na druge lokacije, pa se za mnogima još traga. A porodice žrtava se nadaju da će upravo ova tačka označiti kraj potrage.

Izvor: Al Jazeera

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0