instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Hajr česma u gradskom parku

Hajr česma u gradskom parku

U spomen na žrtve genocida i agresije na Bosnu i Hercegovinu, u gradskom parku kod Trga oslobodilaca uskoro će biti izgrađena hajr česma koja će kao trajni podsjetnik opominjati buduće generacije na počinjene zločine i period stradanja nevinih građana od 1992. do1995. godine.

Od samog početka izgradnje, i prvih aktivnosti na realizaciji ovog projekta, zamišljeno je da se u centralnom dijelu gradskog parka napravi spomen obilježje u vidu hajr česme, koja bi svojom konstitucijom i izgledom zaokupljala pažnju, i bila mjesto okupljanja prolaznika.

Ubrzo su uslijedili i prvi građevinski radovi, u kojima je za glavni materijal odabran prirodni kamen, te je u nekoliko dana postavljeno postolje i izgrađen centralni stub, a istovremeno regulisano je i nesmetano vodosnabdjevanje.

Izgradnja hajr česme u gradskom parku inicrana je od strane Mjesne zajednice Mahala, i članova mjesnog ogranka Lijeva obala SDA Sanski Most, koji su svojim radom i vlastitim sredstvima dali doprinos u njenoj izgradnji.

Prema riječima jednog od inicijatora cijelog projekta, Samira Ćehajića, u narednom periodu uslijediće postavljanje u mermeru isklesanog Srebreničkog cvijeta, simbola borbe protiv genocida, koji će se nalaziti na vrhu česme. Izgradnjom hajr česme nastoji se poslati poruka da žrtve genocida u BiH nikada neće biti zaboravljene, te da je neophodno svakodnevno podsjećati i opominajti na jedan od najvećih zločina počinjen za vrijeme protekle agresije.

Ceremorija otvaranja predviđena je da se održi drugog dana ramazanskog Bajrama.

KOMENTARI