instant fap

Hasan Talić od lima čini čuda

Hasan Talić od lima čini čuda

Vitalni šezdesetogodišnjak Hasan Talić iz sela Šehovci ,nadomak Sanskog Mosta, jedan je od najvještijih limara u čitavom kraju. Mještani ga dobro poznaju i kažu za njega da je vrsni majstor.

hasan-talic

Ono što Hasana izdvaja od ostalih zanatlija je činjenica da mu je ovaj zanat pomogao u borbi protiv posljedica koje je na njegovo mentalno zdravlje ostavila teška bolest od koje je bolovao u ranom djetinjstvu. Upravo zbog ove opake bolesti bio je onemogućen da pohađa školu, tako da danas ne zna čitati i pisati. Međutim, to mu nije nepremostiva prepreka u poslu kojim se bavi jer se lim pod njegovim prstima pretvara u najrazličitije predmete. Oni koji ga poznaju kažu kako je zanat izučio radeći godinama kod ovdašnjih limara te je oblikovanje ovog materijala izučio do savršenstva. U Talićevoj maloj radionici proizvodi se različita limarska galanterija, a on svoje proizvode često iznosi na gradsku pijacu gdje ih prodaje.

Ovaj neobični majstor kaže kako je posebno usavršio proizvodnju dolafa, kako se naziva limeni doboš u kojem se nekada pržila kafa na vatri. Ističe kako kupce najviše zanima baš taj limeni proizvod iako on odavno nema svoju praktičnu primjenu, ali je vrlo tražen suvenir. Talić proizvodi i igračke, a minijaturni limeni konji, slonovi i ostale životinje privlače pažnju najmlađih kupaca. Ovog veseljaka Sanjani dobro poznaju, te se brojni posjetioci okupljaju oko njegovog štanda i zbijaju šale. Limar često „bistri“ i dnevnu politiku, a za domaće političare nema puno riječi hvale. Komplikovanu političku situaciju u zemlji redovno završava rezigniranom poštapalicom „kome ćeš ti danas biti pametan“ koja je danas vrlo popularna kod Sanjana.

KOMENTARI