Hasan Talić od lima pravi čuda

HomeLokalne temeSanski Most

Hasan Talić od lima pravi čuda

Mjesto po kom su hodili najslavniji ratnici

 Iako je već zagazio u 78. godinu života, limar Hasan Talić iz sela Šehovci, nadomak Sanskog Mosta, i danas u svojoj maloj radionici vještim rukama pravi razne proizvode od lima i tako prkosi starosti.

Iako je osoba s poteškoćama u razvoju, svi koji ga poznaju posvjedočiće da se radi o vrhunskom majstoru u ovom zanimanju. Čitavog života on se bavi ovim zanatom zarađujući kruh od sedam kora i izdržavajući svoju porodicu.

Ono što Hasu, kako ga svi nazivaju, izdvaja od ostalih zanatlija jeste činjenica da mu je ovaj zanat pomogao u borbi protiv posljedica koje je na njegovo mentalno zdravlje ostavila teška bolest, od koje je bolovao u ranom djetinjstvu.

Zbog toga cijeloga života teško sriče riječi i rečenice, pa je bio onemogućen da pohađa školu, te ne zna čitati i pisati.

Njegov komšija i prijatelj Muharem Bahtić kaže kako je Hase limarski zanat izučio šegrtujući kod poznatog sanskog limara Velida Talića.

“Od lima će napraviti šta god poželite, toliko je vješt u ovome poslu. Po čitav dan zna da provede u svojoj radionici i iznenadi vas šta sve može napraviti. U njegovoj radionici je sve pedantno, uredno i lijepo složeno, a svaka alatka je na svome mjestu. Ranije je proizvode iznosio na gradsku pijacu, a danas prodaje kod kuće i uvijek neko navrati da nešto kupi ili da naruči da mu se nešto napravi”, kaže Bahtić.

Ovome vještom majstoru ništa nije nepremostiva prepreka u poslu, jer se lim pod njegovim prstima savija i pretvara u najrazličitije predmete.

U njegovoj maloj radionici proizvodi se različita limarska galanterija, a posebno je usavršio proizvodnju dolafa, kako se naziva limeni doboš u kojem se nekada pržila kafa na vatri.

“Hasini dolafi nadaleko su poznati, a i pored toga što danas nemaju praktičnu primjenu, služe kao suveniri i podsjetnici na neka davna vremena. Mnogi to žele imati kao suvenir i držati u kući”, kaže Bahtić. Ovog veseljaka Sanjani dobro poznaju, a Hase često “bistri” dnevnu politiku i za domaće političare nema puno riječi hvale. Humor i smijeh nezaobilazni su dio njegove svakodnevice i po tome ga svi poznaju. Komplikovanu političku situaciju redovno završava poštapalicom: “Kome moreš danas biti pametan”, a ni muzika mu nije strana, pa ga se često može susresti s usnom harmonikom na ulazu u selo.

Mnogi će danas posvjedočiti da je Hase jedan od onih ljudi koji svojim životom obogaćuje kolorit sumorne današnjice koju živimo i da bi svijet bez njega bio mnogo dosadniji.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0