instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

HATME U DŽEMATU DOŠCI – GORNJI KAMENGRAD 

HATME U DŽEMATU DOŠCI – GORNJI KAMENGRAD 

Protekli vikend je u džematu Došci – G. Kamengrad održana hatmenska svečanost čiji je ukras bilo devetero mektebskih polaznika koji su svoje višegodišnje mektebsko školovanje okončali ovom lijepom svečanošću.

Nakon uvodnog obraćanja i selama brojnim prisutnima od strane džematskog imama Nisvet-ef. Horozovića, djeca su se predstavila učenjem kur'anske sure Feth (Pobjeda).

U drugom dijelu programa imam je postavljao djeci pitanja iz područja Akide i Fiqha (Vjerovanja i Obredoslovlja), a djeca sigurno odgovarala pokazujući pri tom dio stečenog islamskog znanja.

Podsjetio je njihov muallim i na činjenicu koju vrijedi imati na umu: iako su oni kroz mektebsko obrazovanje râsli u svojoj vjeri desetak godina, oni su od ukupnog islamskog znanja ‘zahvatili’ tek koliko čovjek čašom zahvati vode iz morskih prostranstava, ali i to što zahvati i u čašu ulije, more je.

Pri kraju programa ispunjenoj džamiji vjernicima prigodnim vazom obratio se i glavni imam Mirza-ef. Žerić.  Kroz više životnih primjera podsjetio je na krucijalnu roditeljsku dužnost i od Boga dati emanet – odgoj djece u okrilju islama.

Glavni imam je čestitao Nisvet ef. na lijepo pripremljenoj svečanosti i zavidnom broju djece na hatmama kazavši kako danas, nažalost, imamo i većih džemata od ovoga koji u ukupnom broju mektebskih polaznika nemaju djece koliko ih danas gledamo na hatmenskoj svečanosti u džematu Došci – G. Kamengrad.

Čestitke je uputio i roditeljima, kao i džematskom odboru koji vodi brigu o ovom džematu na način da on spada u red uređenijih na području našeg Medžlisa.

Iako je džamija na ovoj lijepoj svečanosti bila ispunjena do posljednjeg mjesta, vrijedi spomenuti da su njen najljepši ukras bili oni: Burnić Nejla, Hadžić Semina, Hodžić Ena, Ramić Mina, Grgić Hatidža i Husein, Jakupović Tarik, Hodžić Ali i Burnić Ismail.

Prije dove, djeci su dodijeljene diplome i prikladni pokloni od Medžlisa, a dovu na kraju ove lijepe svečanosti proučio je Derviš-ef. Dervišević, imam u penziji.

KOMENTARI