HNS BiH će od OHR-a tražiti osporavanje izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH

HomeVijestiBiH

HNS BiH će od OHR-a tražiti osporavanje izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH

Djevojka iz BiH među 100 najljepših žena Australije

Udruženje Hrvatski narodni sabor BiHzatražit će od Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) da ospori izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH.

Iz Hrvatskog narodnog sabora najavljeno je da će visokom predstavniku Christianu Schmidtu u BiH biti predloženo da na neki način ospori ili suspendira izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH.

“Dakle, jedna od crtica iz takozvane preambule njegove (Schmidtove) odluke je da se u sistemu poput onog koji je uspostavljen Opštim okvirnim sporazumom za mir, osigura da konstitutivni narodi budu adekvatno zaštićeni i da ne budu izloženi diskriminaciji. S druge strane imamo i odredbu s liste vitalnog interesa u postupku zaštite prava konstitutivnih naroda. Vidimo da hrvatski narod nije bio u istoj poziciji prilikom odlučivanja o hrvatskom članu Predsjedništva, jer je ta pozicija uzurpirana od nekoga ko ne predstavlja hrvatski narod . To su sasvim dovoljni razlozi da gospodin Schmidt oglasi njegov izbor nevaljanim ili suspendira njegov izbor”, kazao je za RTV HB Josip Meržo, sekretar HNS-a.

Ovakav stav ne čudi, budući da je Borjana Krišto (HDZ BiH) kojoj su stranke koje učestvuju u radu HNS-a dale podršku, sa 175.038 glasova na spram Komšićevih 219.195, izgubila na ovogodišnjim Općim izborima za poziciju člana državnog Predsjedništva.

Podsjetimo i da je predsjednik HDZ-a i HNS-a Dragan Čović prilikom nedavnog razgovora sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem također naglasio kako koncept “legitimnog predstavljanja” mora biti implementiran, ističući kako je organizacija političkih stranaka okupljenih oko HNS-a odnijela “uvjerljivu pobjedu među hrvatskim biračima” te da se “ponovno svjedoči tome da su Bošnjaci izborom Željka Komšića, putem izbornog inženjeringa, preglasali Hrvate u izborima za hrvatskog člana Predsjedništva”.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0