HomeBiH

Hoće li građani BiH ostati uskraćeni za putovanje vozom kroz Hrvatsku?

Hraniteljstvo nije ništa drugo do roditeljstvo: Evo kako postati hranitelj

Na redovnom sastanku za projektovanje međunarodnog reda vožnje za evropske željeznice koji su održani u Ljubljani, Hrvatske željeznice su iznijele stav da zbog visokih troškova i malih prihoda traže ukidanje pojedinih linija među kojima su i sve linije iz BiH

Uprava Željeznica FBiH (ŽFBiH) podržava inicijativu Sindikata i zajedno će se boriti da Bosna i Hercegovina i njeni građani ne budu izolovani te da i dalje imaju mogućnost putovanja željeznicom u zemlje regiona, saopćeno je iz ŽFBiH.

Naime, na redovnim godišnjim sastancima za projektovanje međunarodnog putničkog reda vožnje za evropske željeznice koji su održani u februaru i martu u Ljubljani, Hrvatske željeznice su iznijele stav da zbog racionalizacije poslovanja, visokih troškova i malih prihoda traže ukidanje pojedinih međunarodnih vozova koji prolaze kroz Hrvatsku.

„Na toj listi se nalazi 46 vozova među kojima i svih pet pari vozova koji polaze iz BiH“, navode ŽFBiH.

Na listi je ukupno osam željeznica iz regiona kojima je saopćeno da Hrvatske željeznice nemaju interes za određene vozove u redu vožnje za 2013. godinu.

Odgovorne osobe iz Željeznica Federacije BiH odmah su reagovale na takav stav Hrvatskih željeznica.

„Upućeno je oštro pismo Hrvatskim željeznicama, a zatim je od susjednih željeznica tražen hitan sastanak da bi se ova pitanja regulirala na zadovoljstvo svih željeznica koje su se našle na ovoj listi“, navodi se u saopćenju.

U odgovoru Hrvatskih željeznica sugerirano je da se sve zainteresovane željeznice iz regiona obrate preduzeću HŽ Infrastruktura, izvrše rezervaciju i zakup trase za prolaz kroz Hrvatsku, te planirane vožnje obavljaju o svom trošku.

Interesantno je naglasiti, ističu iz ŽFBiH, da se cijene trasa iz preliminarnog cjenovnika kreću od 10 do 15 eura po voznom kilometru, a realne cijene trase iznose 20 posto od cijena koje su ponudile Hrvatske željeznice.

Uprava ŽFBiH je 18. juna održala sastanak s ambasadorom Republike Hrvatske u BiH s kojim je razgovarano o rješavanju ovog problema i putem diplomatskih kanala.

„Potrebno je da se u rješevanje ovog problema uključe nadležne institucije jer se radi o pitanju koje je od velikog značaja za građane BiH“, navode iz Službe za odnose s javnošću Željeznica Federacije BiH.