instant fap
NaslovnicaBiH

Hoće li građani BiH ostati uskraćeni za putovanje vozom kroz Hrvatsku?

Hoće li građani BiH ostati uskraćeni za putovanje vozom kroz Hrvatsku?

Na redovnom sastanku za projektovanje međunarodnog reda vožnje za evropske željeznice koji su održani u Ljubljani, Hrvatske željeznice su iznijele stav da zbog visokih troškova i malih prihoda traže ukidanje pojedinih linija među kojima su i sve linije iz BiH

Uprava Željeznica FBiH (ŽFBiH) podržava inicijativu Sindikata i zajedno će se boriti da Bosna i Hercegovina i njeni građani ne budu izolovani te da i dalje imaju mogućnost putovanja željeznicom u zemlje regiona, saopćeno je iz ŽFBiH.

Naime, na redovnim godišnjim sastancima za projektovanje međunarodnog putničkog reda vožnje za evropske željeznice koji su održani u februaru i martu u Ljubljani, Hrvatske željeznice su iznijele stav da zbog racionalizacije poslovanja, visokih troškova i malih prihoda traže ukidanje pojedinih međunarodnih vozova koji prolaze kroz Hrvatsku.

„Na toj listi se nalazi 46 vozova među kojima i svih pet pari vozova koji polaze iz BiH“, navode ŽFBiH.

Na listi je ukupno osam željeznica iz regiona kojima je saopćeno da Hrvatske željeznice nemaju interes za određene vozove u redu vožnje za 2013. godinu.

Odgovorne osobe iz Željeznica Federacije BiH odmah su reagovale na takav stav Hrvatskih željeznica.

„Upućeno je oštro pismo Hrvatskim željeznicama, a zatim je od susjednih željeznica tražen hitan sastanak da bi se ova pitanja regulirala na zadovoljstvo svih željeznica koje su se našle na ovoj listi“, navodi se u saopćenju.

U odgovoru Hrvatskih željeznica sugerirano je da se sve zainteresovane željeznice iz regiona obrate preduzeću HŽ Infrastruktura, izvrše rezervaciju i zakup trase za prolaz kroz Hrvatsku, te planirane vožnje obavljaju o svom trošku.

Interesantno je naglasiti, ističu iz ŽFBiH, da se cijene trasa iz preliminarnog cjenovnika kreću od 10 do 15 eura po voznom kilometru, a realne cijene trase iznose 20 posto od cijena koje su ponudile Hrvatske željeznice.

Uprava ŽFBiH je 18. juna održala sastanak s ambasadorom Republike Hrvatske u BiH s kojim je razgovarano o rješavanju ovog problema i putem diplomatskih kanala.

„Potrebno je da se u rješevanje ovog problema uključe nadležne institucije jer se radi o pitanju koje je od velikog značaja za građane BiH“, navode iz Službe za odnose s javnošću Željeznica Federacije BiH.