instant fap
NaslovnicaSanski Most

Hronični bolesnici u opasnosti

Hronični bolesnici u opasnosti

Trenutno promjenljivo vrijeme sa čestim izmjenama kišnih i sunčanih intervala donose brojne potencijalne probleme hroničnim bolesnicima i starijim osobama kojima je adaptacija na takve promjene otežana. Upravo iz tog razloga u Službama hitne pomoći širom BiH broj intervencija se povećava i za trideset posto, te ljekari upozoravaju na potrebu za posebnim oprezom.


Kako nam je rekao dr. Hajrudin Bošković, direktor Doma zdravlja Sanski Most, klimatske promjene itekako utiču na zdravlje naših građana.
„Jednostavno, teško se naviknuti na toplo – svježe, suho – kišovito vrijeme. Zabrinjavajuće je što se veliki broj ljudi ne može adaptirati na ovakve uslove, pa zbog toga postoji mogućnost za veliki broj srčanih i moždanih udara koji su za ovaj period itekako učestali“, rekao je Bošković.  On ističe, da se svi hronični bolesnici moraju strogo držati uputa svojih liječnika, te redovno uzimati terapije i ne izlagati se fizičkim opterećenjima, jer bi to moglo biti pogubno. U posebnoj su opasnosti plućni i srčani bolesnici, te starije osobe .

„Nagle promjene u temperaturi, pritisku i vlažnosti zraka opterećuju organizam. Ove promjene nestabilnog vremena posebno osjećaju osobe koje pate od kroničnih bolesti srca, disajnih organa, reume i artritisa. Tegobe poput visokog tlaka, otežanog disanja, bolova u kostima i zglobovima, kod njih su izraženije upravo u danima kad se vrijeme mijenja. Ljudskom tijelu potrebno je četiri do pet sati da se prilagodi promjenama temperature i vlage u zraku. Vrijednosti krvnog tlaka ponekad se mijenjaju i više puta tokom dana, pa je mnogima problem, čak i uz propisanu terapiju, da ga stabiliziraju“, kaže dr. Bošković.
On naglašava, da je osobama sa takvim zdravstvenim problemima od velike važnosti pratiti dnevne izvještaje bioprognoze, kako bi se prilagodili vremenskim prilikama. Osim lake i uravnotežene prehrane, njima se ne preporučuje boravak na otvorenom i veći fizički napori.