Hrvatska podiže žicu duž granice s Bosnom i Hercegovinom?

HomeVijestiRegion

Hrvatska podiže žicu duž granice s Bosnom i Hercegovinom?

U USK od danas u funkciji novi granični prijelaz za međunarodni saobraćaj

Hrvatska u ovom trenutku nema jasan odgovor šta će učiniti ukoliko sljedećeg mjeseca propadnu pregovori Evropske unije i Turske oko viznog režima za turske državljane i izbjeglice iz Turske krenu li balkanskom rutom. Konkretne odluke nisu donesene ni na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost koja je u subotu održana u Splitu.

Kako neslužbeno saznajemo, problem migranata bila je jedna od glavnih tema sjednice. Aktualni ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić i dalje tvrdi kako Hrvatska na granici prema Srbiji neće podizati žičanu ogradu i da je Hrvatska spremna za novi val migranata.

S druge strane u HDZ-u kao izbornom pobjedniku i stranci koja sastavlja novu Vladu službeno se ne izjašnjavaju o ovom problemu koji bi mogao uskoro zapljusnuti Hrvatsku, piše Jutarnji list.

“Okolnosti u odnosu na prošlu godinu dramatično su se promijenile. Hrvatska više neće moći biti tranzitna zemlja za izbjeglice. Ukoliko želimo izbjeći da Hrvatska postane hot spot za izbjeglice, moramo zaštititi naše granice i postaviti žicu na granicu prema Srbiji i Bosni i Hercegovini”, tvrdi visoki dužnosnik u hrvatskoj Vladi.

“Na stručnjacima za graničnu sigurnost je da kažu kako možemo osigurati našu granicu i politika to mora prihvatiti. Ukoliko je potrebno postaviti žicu, politika mora donijeti takvu odluku, ukoliko je potrebna vojska, onda neka ide”, rekao nam je za Jutarnji visoki dužnosnik HDZ-a.

Mađarska kreće u gradnju još jedne ograde prema Srbiji i Hrvatskoj, Austrija najavljuje gradnju ograde na granici prema Mađarskoj, Italiji i Sloveniji i potpuno je jasno da u slučaju novog vala migranti iz Hrvatske neće imati gdje.

“Zbog toga Hrvatska mora aktivno zaštititi svoju granicu i prema Srbiji i prema Bosni i Hercegovini. Jer jednom kada nekoliko desetaka hiljada migranata uđe u Hrvatsku i neće moći dalje, bit će kasno.”

Na to je iz New Yorka upozorila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, poručivši da u slučaju novog migrantskog vala Hrvatska ne bi mogla propuštati izbjeglice jer su granice susjednih zemalja zatvorene, te da mora zaštititi svoj teritorij.

“Mi se moramo pripremati za to da ovisimo ponajprije o sebi, da smo pripremni zaštititi svoj teritorij i svoje granice i da pomognemo svakome kome treba pomoć”, zaključila je hrvatska predsjednica.

Zaštita granice

No, protivnici postavljanja ograde na granicu prema Srbiji tvrde kako bi u tom slučaju izbjeglička ruta krenula preko Bosne i Hercegovine i potom u Hrvatsku, a da je tu granicu nemoguće čuvati.

“Oni koji to pričaju neka onda javno kažu da hrvatske snage sigurnosti nisu sposobne čuvati državnu granicu. Umjesto što to govore, bolje bi bilo da se pokrenu kako bi se aktivirali svi potrebni resursi za zaštitu naše granice”, tvrde sugovornici Jutarnjeg lista.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0