Hrvatski naučnik Ivan Đikić objavio 10 savjeta za korona-jesen

HomeVijestiRegion

Hrvatski naučnik Ivan Đikić objavio 10 savjeta za korona-jesen

Ivan Đikić: Veće su šanse za trombozu od leta avionom nego od vakcine AstraZeneca

Hrvatski naučnik Ivan Đikić čiji tim je i do sada radio na istraživanju koronavirusa, objavio je na svom Linkedin profilu 10 savjeta za jesen u doba pandemije.

On je u 10 savjeta ukazao na to kako se država, ali i građani mogu bolje pripremiti za predstojeći period. 

1. Donositi odluke na temelju tačnih naučnih podataka koji moraju biti kritično evaluirani.

2. Testirati više, brže, efikasnije i tačnije, te ciljano testirati definisane grupacije. Brža testiranja su važna za liječničke primarne prakse zbog diferencijalne dijagnoze s drugim respiratornim bolestima.

3. Donositi epidemiološke mjere na temelju transparentnih informacija te biti odgovorni za njihovu primjenu. Dat će veće ovlasti i odgovornost regionalnim centrima javnog zdravstva.

4. Pripremiti i bolje povezati zdravstveni sistem – od liječničkih ordinacija, centara za testiranje do bolnica

5. Povećati brigu o oboljelima (od tumora i drugih bolesti) unutar bolničkog sistema, te osigurati njihovu pravovremenu dijagnostiku i terapiju.

6. Uvesti pravilni program vakcinisanja protiv gripe među zdravstvenim radnicima, rizičnim populacijama i drugim građanima.

7. Osigurati sigurno školovanje djece i studenata pravovremenim pripremama i preventivnim mjerama. Neophodno je uključivanje raznih struka u odluke o programu školovanja uključujući i roditelje. Pripremljenost programa koji se sada provode u školama u Njemačkoj su dobar putokaz.

8. Unaprijediti javnu komunikaciju Štabova. Jasno, iskreno i konzistentno komuniciranje odluka prema javnosti.

9. Potrebna je javna i činjenična kritičnost prema odlukama Štabova, te njihovo prihvaćanje odgovornosti zbog mogućih propusta i grešaka. Za političare, kao i za naučnike, treba vrijediti da su kritika i samokritika vrline, a na slabosti.

10. Obrazovanje i motivacija građana da se pridržavaju mjera; održavanje distance, nošenje maski prema preporukama, osobna higijena, prijava prvih simptoma, pravovremenost testiranja, dodatna briga o bližima posebno o rizičnoj populaciji.

Mnoge od ovih preporuka su trebale biti usvojene i ranije, no s obzirom na to da nisu dolazak jeseni je pravo vrijeme.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0