Hyundai konceptom SEVEN najavio budući električni SUV Ioniq

HomeAUTO

Hyundai konceptom SEVEN najavio budući električni SUV Ioniq

Hyundai je oborio rekord

Hyundai je predstavio koncept SEVEN na Sajmu automobila u Los Angelesu, koji najavljuje nadolazeći električni SUV.

Riječ je o SUV-u Ioniq 7 koji će se naći u masovnoj proizvodnji. Bit će baziran na Hyundaijevoj E-GMP platformi koju koriste i Ioniq 5 te Kia EV6. Treba očekivati nešto duže međuosovinsko rastojanje u odnosu na pomenute modele kako bi Ioniq 7 bio u klasi iznad. To će biti pravi SUV, a ne crossover, a iz Hyundaija kažu da koncept ima domet od 483 kilometra te da podržava 350W brzo punjenje što će biti vjerovatno slučaj i s produkcijskim modelom.

Ravni pod znači da su dizajneri imali mnogo slobodnog prostora, a vidljivo je i da nisu štedjeli na LED osvjetljenju. Prednji dio automobila je inspirisan dizajnom MVP-a Staria, dok duga hauba i masivniji lukovi točkova izgledaju snažno. Da li masivni stakleni panel na stražnjem dijelu zadovoljava sigurnosne standarde, zasad nije poznato, a SUV ima i aktivna zračna krilca u sklopu felgi koja se aktiviraju kako bi se poboljšala aerodinamika te se uvlače kako bi se poboljšalo hlađenje točkova.

Unutrašnjost je zasad tipična za koncept, kokpit predstavlja “inovativni prostor za život na točkovima”, a pokretna kontrolna palica zamjenjuje upravljač. Sjedišta su također neobična. Nazad se nalazi minijaturni frižider, ambijentalno osvjetljenje je prisutno na vratima, a koncept ima i cipelar koji navodno “osvježava” obuću.

Panoramski krov služi i kao OLED ekran, a unutrašnjost je dizajnirana za maksimalnu relaksaciju i uživanje tokom putovanja.

Postoji i specijalni higijenski sistem koji sterilizira površine UV zrakama.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: