instant fap
NaslovnicaUncategorized

I studenti Univerziteta u Bihaću se bore za džumu

I studenti Univerziteta u Bihaću se bore za džumu

Nakon što je predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS) Haris Zahiragić, u Senatu najavio upućivanje inicijative o neodržavanju predavanja i ispitnih rokova na fakultetima UNSA za vrijeme džuma-namaza, zanimalo nas je kakvo je stanje na Univerzitetu Bihać.

Zakonski okvir

Tim povodom smo kontaktirali Dinu Felića, predsjednik Unije studenata Univerziteta u Bihaću, koji nam je rekao da je Subhad Šarić, potpredsjednik Unije nedavno uputio sličnu inicijativu, te da se studenti nadaju kako oko toga neće biti nikakvih problema i da će ista biti usvojena.

“Dosadašnja praksa studenata Univerziteta u Bihaću je bila da svoje vjerske obaveze obavljaju u skladu sa obavezama na fakultetu, te su se mnogo puta našli u situaciji da moraju birati između dva, u njihovom životu, bitna segmenta. S obzirom da se na prostoru USK-a, a samim tim i na Univerzitetu u Bihaću, preko 90% studenata izjašnjava da su pripadnici islama, pa je prema tome nužno i obezbjediti uslove za izvršavanje vjerskih dužnosti pripadnicima ove populacije. Budući da je džuma-namaz jedan od namaza koji ima posebno značenje u životu svakog muslimana, smatrali smo da bi najjednostavnije rješenje bilo osloboditi cjelokupnu studentsku populaciju od predavanja i ostalih nastavnih aktivnosti petkom u vrijeme džuma-namaza”, pojasnio je Felić.

Inicijator Šarić koji je potpredsjednik Unije studenata Univerziteta u Bihaću, ističe kako ovo pitanje do sada nije bilo zakonski regulisano, te da nema nikakvog pravilnika koji jasno ukazuje na to da li se za vrijeme džuma-namaza može koristiti pauza i da li će se ta pauza moći ili neće moći opravdati? S obzirom da je on student Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, ističe da se ne susreće s ovim problemom, ali na drugim fakultetima nije takvo stanje.

„Primjetio sam da mnogi studenti sa drugih fakulteta dolaze na džuma-namaz, te sam počeo razmišljati o tome da se ta, nazovimo je pauza za namaz, uvede u neki pravilnik ili dio zakona, kako bi student koji ode na džumu-namaz imao i zakonsku zaštitu u slučaju da se u vezi s tim jave određeni problemi oko pitanja pravdanja tih izostanaka. Ovo nisu bila samo moja zapažanja već i zapažanja ostalih mojih kolega, a oni su mi prenjeli još neke ideje i planove, te sam ja na osnovu primjera našeg kolege Harisa Zahiragić iz Sarajeva, odlučio da to isto uradim i ovdje“, kaže Šarić.

Poštivanje ljudskih prava

Za predsjednika Unije Dinu Felića, ovo je jedna snažna poruka da se u svijetu demokratskih i slobodarskih načela, moraju poštivati prava na vjersko izjašnjavanje kako manjinskih, tako i većinskih zajednica. On je istakao istakao da studenti žele europsku BiH, gdje će svaki pojedinac uživati slobode, a upravo je mogućnost odlaska na džuma-namaz, jedna od temeljnih obaveza i prava svakog muslimana.

“U zemlji kakva je naša BiH, često puta su ovakvi potezi osuđivani, te su zastupnici okakve ideje povezivani sa fundamentalizmom, vjerskim fanatizmom i sličnim ksenofobičnim nazivima. Upravo zbog toga smo se mi, kao pripadnici studentske populacije – populacije koja je sinonim za hrabrost, odvažnost i odlučnost, odlučili odaslati poruku da samo želimo prava kakva nam garantuje Ustav ove zemlje i njeni zakoni i institucije. Unija studenata će u narednom periodu problematizirati ovo pitanje na Senatu Univerziteta u Bihaću, gdje ću se ja lično kao jedan od članova Senata potpuno zalagati za uvođenje pravila „pauze“ za džumu namaz. Nadamo se kako će ovo samo pokazati da je BiH društvo različitosti, uvažavanja i prihvaćanja drugog i drugačijeg”, istako je Felić.

Šarić nas je na kraju još informisao kako Unija trenutno radi na prikupljanja potpisa na svim organizacionim jedinicama Univerziteta, koje će potom, skupa sa zahtjevom, uputiti Senatu ovog Univerziteta na razmatranje.

„Peticije sa potpisima idu i više nego dobro, na svakoj organizacionoj jedinici imamo velik interes kako studenata tako i profesora.“, kazao je Šarić na kraju.

Šta misli Uprava

Kontaktirali smo rukovodstvo Univerziteta Bihać u cilju da saznamo kakvo je mišljenje rektora o ovom pitanju, a oni su nam rekli da još nije definisano zvaničan stav o tome, a da on lično kao vjernik prisustvuje džuma-namazu, kao i velik broj članova Senata Univerziteta u Bihaću.

Džuma za srednjoškolce

Bihaćko muftijstvo je sve do ove školske godine, svakog petka organiziralo džuma-namaz za srednjoškolce. Cilj ovog projekta bio je da omogući svima koji zbog prisustva nastavi nisu u mogućnosti prisustvovati sedmičnom okupljanju muslimana, jer im škola ne želi pravdati takvu vrstu izostanka. Međutim, kako smo saznali od uposlenika Muftijstva, organizacija džuma-namaza za učenike ove godine je prekinuta zbog slabog i nedovoljnog interesovanja djece.

Za Akos.ba piše: Fahrudin Vojić

KOMENTARI