instant fap
NaslovnicaLokalne temeOstalo

Neobilježena mjesta stradanja / Trnopolje

Neobilježena mjesta stradanja / Trnopolje

Obilježili smo objekt Doma kulture i mjesne zajednice u Trnopolju kod Prijedora.

U toku 1992. godine ova lokacija je služila kao mjesto zatočenja više od 3000 muškaraca, žena i djece, bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz općine Prijedor. Uvjeti su bili jako teški, zatočenici su spavali na podu bez osnovnih sanitarnih uvjeta, a veliki broj je morao boraviti na otvorenom.

Zatočenici su bili podvrgnuti svakodnevnim zlostavljanjima, silovanjima, mučenjima, premlaćivanjima i prisilnom radu. Hranu su dobivali jednom dnevno, a pristup tekućoj vodi je bio ograničen. Veliki broj logoraša je ubijen ili preminuo od posljedica zlostavljanja u logoru Trnopolje. Više od 200 zatočenika iz Trnopolja je ubijeno na lokalitetu Korićanskih stijena na Vlašiću.


Sudski procesi: Po komandnoj odgovornosti za zločine počinjene u logoru Trnopolje osuđeni su Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik, Stojan Župljanin, Mićo Stanišić i Radoslav Brđanin.
Milomir Stakić šef kriznog štaba općine Prijedor je osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

Zoran Žigić, pripadnik rezervnog sastava prijedorske policije je osuđen na zatvorsku kaznu od 25 godina. Za zločin počinjen na Korićanskim stijenama osuđeni su Darko Mrđa na 17 godina i Goran Đurić na 8 godina zatvora.

KOMENTARI