instant fap
NaslovnicaUncategorized

Ibrahim Bilajbegović jedan od najstarijih majstora šišanja

Ibrahim Bilajbegović jedan od najstarijih majstora šišanja

Ibrahim Bilajbegović iz Sanskog Mosta jedan je od najstarijih majstora šišanja u okruženju.

Na žalost, mnoge moje stare mušterije, koje su decenijama dolazile, odavno su napustile ovaj svijet,  ali sada dolaze mlađi.“, kaže najstariji berberin na području Unsko sanskog kantona.

S ponosom kaže kako je u prošlosti preko trideset učenika sticalo znanja u ovoj radnji te da su i članovi njegove porodice morali da ga izuče  berbernici koja je otvorena sada već daleke 1950. godine.

U radnji BIlajbegović i danas čuva mnoge alate koji ne mogu da se vide u drugim salonima, počevši od kamena i kajiša za oštrenje brijača pa do klupa za mušterije gdje se uz kafu čitaju novine.  „Zanat se nekada nije mogao izučiti za tri godine, kao danas. Prvo si morao da budeš šegrt tri godine, pa četiri godine kalfa, pa tek onda dobiješ diplomu da sam možeš da radiš.“, kaže popularni sanski „brico“. Dodaje kako je kao mladi šegrt, ustajao prije svitanja, išao od kuće do kuće i sapunom mazao domaćine, a majstor dolazio i brijao.  Dodaje kako se u to vrijeme plaćalo se u naturi, pšenicom ili kukuruzom.

Zadovoljan je, kaže, što je njegov unuk Admir nastavio porodični zanat, nakon što se on odlučio za mirovinu.

Njihova berbernica je i jedno od omiljenih mjesta gdje se okupljaju i druže ovdašnji stanovnici, a vlasnici sa smijehom kažu kako uvijek imaju friške informacije o svim događajima u gradu i njegovoj okolini.

KOMENTARI