instant fap

Imate li i vi ove otrovne proizvode u vašem domu?

Imate li i vi ove otrovne proizvode u vašem domu?

Mnogi proizvodi koje koristite u svom domaćinstvu opasni su za zdravlje, posebno ako ih koristite često i dugotrajno. Vrijeme je da napravite ozbiljne promjene

Svako voli kada u kupovini prođe jeftino. No pripazite da ona krajnja cijena ipak ne bude preskupa. Govorimo, naravno, o zdravlju. Naime, mnogi jeftini proizvodi (da ne bude zabune, ima i skupih) toksični su i opasni za ljudsko zdravlje.

Evo pregleda onih koje najčešće koristimo, a ne bismo trebali.

Kokice iz mikrovalne

Iako su ukusne, ove kokice obiluju štetnim hemijskim supstancama koje se povezuju uz niz bolesti, uključujući i one najopasnije – karcinome. Kokice same po sebi nisu štetne, posebno ako pripremate one iz organskog uzgoja, i to na ulju koje podnosi visoku temperaturu. No ove za mikrovalnu zaista treba izbjegavati, piše Tportal.hr.

Antibakterijski sapuni

Triklosan, hemijski pesticid koji je sastavni dio antibakterijskih sapuna, povezuje se s oštećenjima štitnjače i hormona, kao i s raznim infekcijama. Umjesto antibakterijskih sapuna, birajte one obične koji će uz redovitu i pravilnu upotrebu sasvim dobro očistiti vaše ruke.

Hemijski otrovi

Možda na prvi pogled mislite kako ne koristite hemijske otrove u kućanstvu, ali razmislite još jednom. Hemijski otrovi su razni sprejevi protiv insekata, sredstava za čišćenje pećnice, kao i razni prašci protiv mrava ili žohara. Sve to je iznimno štetno i otrovno te radije birajte prirodne proizvode koji će isto obaviti zadatak. Možda će im duže trebati i možda su skuplji, ali vas barem neće razboljeti.

Odjeća koja se ne gužva

Ideja o odjeći koju ne morate peglati jer se ne gužva zvuči zaista sjajno. No, takva je odjeća otrovna. Zašto? Sadržava formaldehid koji iznimno nepovoljno djeluje na zdravlje te izaziva razne bolesti, čak i one ozbiljne poput karcinoma. Izbjegavajte takvu odjeću. Radije  se malo pomučite i uzmite peglu u ruke.

Osvježivači zraka

Neovisno je li riječ o onima u spreju ili onima koji se uključuju u struju, osvježivači zraka nisu nam prijatelji. Sadržavaju čitav niz hemikalija koje, zamislite ironije, zapravo zagađuju zrak. Te se hemikalije vežu uz karcinom, astmu, alergije i hormonalne poremećaje. Umjesto osvježivača zraka, radije otvorite prozore i pustite da uđe svjež zrak.

Posuđe za koje se ne lijepi hrana

Posuđe s dnom za koje se ne lijepi hrana danas je apsolutni hit jer ga je lako čistiti. No, jednako tako, to je posuđe ozbiljna opasnost za vaše zdravlje. Zašto? Sadržava hemikalije koje su iznimno kancerogene i ako takvo posuđe koristite duže vrijeme, mogli biste se ozbiljno razboljeti.

KOMENTARI