Imenovana nova Vlada USK

HomeVijestiBiH

Imenovana nova Vlada USK

Borba za bolje pozicioniranje Sanskog Mosta

Skupština Unsko-sanskog kantona jučer je imenovala novu Vladu USK, koju čine ministri iz reda Narodnog evropskog saveza (NES), Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF) i Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH). 

Premijer je Mustafa Ružnić (NES), koji je i u protekle četiri godine bio na toj funkciji, a devet mjesta u Vladi raspodijeljeno je tako da su NES-u i SDA pripala po tri ministarska resora, DF-u dva, dok je  Stranka za BiH dobila jednu ministarsku poziciju.

Ministarstvo zdravstva i socijalne politike u narednom periodu vodiće Muris Halkić (NES), na čelu Ministarstva poljoprivrede biće Adis Džanić (NES), dok će novi ministar u resoru građenja i prostornog uređenja biti Senad Dizdarić (NES). Stranci demokratske akcije pripali su Ministarstvo za pitanje boraca, na čijem čelu će biti Esad Bašagić, Ministarstvo finansija vodiće Sanel Mahić, a resor pravde Dragan Polimanac. Za ministra obrazovanja imenovan je Edvin Alijanović (DF), a za ministra unutrašnjih poslova Božidar Živko. Preostalo Ministarstvo privrede pripalo je Stranci za BiH, a na njegovom čelu nalaziće se Samra Mehić.

Dogovorom političkih aktera koji čine vlast, na funkciji predsjedavajućeg Skupštine USK nalaziće se Jasmin Musić (SDA). Ministri su položili svečanu zakletvu, a premijer Ružnić je istakao kako pred njima ima dosta posla, te ranije započetih projekata koje treba privesti kraju. Formiranjem novog saziva vlasti Stranka demokratske akcije, poslije četiri godine provedene u opoziciji, ponovo se vraća u vlast.

Ovakav razvoj političkih prilika u Unsko-sanskom kantonu za mnoge je bio iznenađujući, budući da su SDA i DF u proteklim sedmicama razgovore oko formiranja vlasti vodili sa drugim političkim akterima. Također, ovo će biti prvi put da će NES i SDA, političke partije koje imaju po osam poslanika u Skupštini USK, politički sarađivati, s obzirom na to da su do sada bili ljuti politički protivnici.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0