instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Imovina Milorada Dodika: Zašto je nemoguće utvrditi da li je on najbogatiji čovjek u BiH?

Imovina Milorada Dodika: Zašto je nemoguće utvrditi da li je on najbogatiji čovjek u BiH?

Tema najnovijeg Mosta Radija Slobodna Evropa bila je koliko je bogatstvo Milorada Dodika, predsjednika entiteta RS.

Sagovornici RSE su bili Ivana Korajlić, izvršna direktorica nevladine organizacije Transparency Interenational u Bosni i Hercegovini, i Siniša Vukelić, glavni urednik portala Kapital iz Banjaluke.

Bilo je riječi o tome kolika je zvanična imovina Milorada Dodika prema imovinskom kartonu koji popunjavaju funkcioneri, koliko su podaci u imovinskim kartonima relevantni s obzirom da ih niko ne provjerava, da li je autentičan spisak od 65 firmi u RS koje navodno kontroliše Milorad Dodik koji su nedavno objavili neki mediji, da li je tačna Dodikova tvrdnja da je 1990. godine imao najveće privatno preduzeće u banjalučkoj regiji i da li je uporedo sa vršenjem najodgovornijih funkcija u entitetu RS i Bosni i Hercegovini razvijao i svoj biznis.

Razgovaralo se i o tome zašto nikada nije pokrenut sudski postupak o spornoj kupovini vile na Dedinju u Beogradu koju je Dodik kupio 2007. godine, zašto firma, čiji je saradnik Dodikov sin Igor, vrlo često dobija unosne poslove na tenderima u RS, kako je moguće da ljudima u Republici Srpskoj, koji jedva sastavljaju kraj s krajem, ne smeta bogatstvo Dodika i njegove porodice, pa stalno za njega glasaju na izborima, kao i o tome koliko ima istine u pričama da je Dodik najbogatiji čovjek u Bosni i Hercegivini.

“Šta god da piše u njegovom imovinskom kartonu to apsolutno ne mora da odgovara stvarnosti s obzirom da u Bosni i Hercegovini apsolutno ne postoje nikakvi mehanizmi provjere imovinskih kartona. Oni se podnose samo zato što funkcioneri imaju tu obavezu i objavljuju se na internet stranici Centralne izborne komisije. Kad se podnesu, niko nije nadležan da provjerava tačnost podataka. Šta god da je navedeno nije relevantno. Ne možete utvrditi čak ni stvarne vlasnike firmi koje se dovode u vezu sa Dodikom i njegovom porodicom”, kazala je Korajlić.

Ostatak teksta pročitajte na linku OVDJE.

KOMENTARI