Inspektori u samo jednom danu otkrili 93 neprijavljena radnika u FBiH

HomeVijestiBiH

Inspektori u samo jednom danu otkrili 93 neprijavljena radnika u FBiH

Pojačane inspekcijske kontrole u cijeloj FBiH

Porezna uprava Federacije BiH je u srijedu, 25. maja ove godine izvršila ukupno 290 inspekcijskih nadzora, uz maksimalno korištenje svih raspoloživih ljudskih i tehničkih resursa, a akcijom je obuhvaćena 61 općina na prostoru Federacije.

U toku inspekcijskih nadzora inspektori Porezne uprave Federacije BiH otkrili su 93 neprijavljena radnika, 30 objekata u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa i 95 poreznih obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnih uređaja. Zbog utvrđenih nepravilnosti izdati su prekršajni nalozi sa izrečenim novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 478.100,00 KM. Zapečaćeno je 85 objekata”, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

Za vrijeme ovih aktivnosti bilo je nekoliko slučajeva onemogućavanja službenih lica u vršenju svojih dužnosti te su postupci okončani uz asistenciju policije.

“Porezna uprava FBiH u skladu sa svojom nadležnošću i nalogom Vlade FBiH, u cilju sprječavanja sive ekonomije je u vremenskom periodu od mjeseca novembra 2015.godine do danas izvršila ukupno 4.014 inspekcijskih nadzora, što je imalo za posljedicu prijavljivanje 1.436 radnika koji su radili na crno. Zbog utvrđenih nepravilnosti u ovim aktivnostima zapečaćeno je ukupno 844 objekta i izrečeno novčanih kazni u iznosu od 5,5 miliona KM. Aktivnost se nastavlja istim intenzitetom”, navodi se u saopćenju Porezne uprave FBiH.

Upućena je i zahvalnost poreznim obveznicima kod kojih nisu utvrđene nepravilnosti i građanima od kojih je Porezna uprava primila informacije o nepravilnostima. Također, Porezna uprava poziva građane da uz punu diskreciju prijave nepoštivanje poreznih zakona. Prijave se mogu dostaviti putem e-maila:[email protected] i [email protected], kao i putem SMS poruke na broj mobitela 061 724 610 te putem besplatnog poziva 080 020 333.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0