instant fap

„Sjećanje na maj 1992. godine“

„Sjećanje na maj 1992. godine“

U mjesnoj zajednici Trnova danas će se održati manifestacija pod nazivom „Sjećanje na maj 1992. godine“. Pomenuta manifestacija se održava tradicionalno svake godine u znak sjećanja na historijski period kada je započelo stradanje Trnove i njenih mještana.

Programom manifestacije, predviđena je posjeta stratištima pogubljenih Bošnjaka na širem području ovog mjesta i odavanje počasti svim stradalima, kako civilima tako i organizatorima otpora agresiji na području ovog sela tokom 1992. godine.

Istog dana, u prostorijama područne škole sa početkom u 20 sati i 30 minuta održaće se javna tribina, na kojoj će prigodnim programom biti evocirana sjećanja na ratni period, a gost predavač na tribini biće glavni sanski imam Husein ef. Kovačević.

U danima maja i juna 1992. godine, brojna sanska sela i dijelovi grada bili su žrtve napada i otvorene agresije srpskih paravojnih formacija i JNA. Selo Trnova je doživjelo istu sudbinu.

U toku agresije mnogu mještani su ubijeni, selo je potpuno razoreno, a njegovi stanovnici protjerani iz vlastitih domova. Mještani Trnove su u proteklom periodu na prigodan način obilježili sva mjesta stradanja, a u mjesecu maju se tradicionalno održava i manifestacija u znak sjećanja na ove događaje.

KOMENTARI