instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Inzko: Zbog prijetnji smrću nakon zabrane negiranja genocida morao sam nositi pancir

Inzko: Zbog prijetnji smrću nakon zabrane negiranja genocida morao sam nositi pancir

Austrijski list Profil objavio je intervju sa bivšim visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom u kojem je kazao da je nakon nametanja izmjena Krivičnog zakona BiH kojim je kriminalizovano negiranje ratnih zločina i genocida mora nositi pancir zbog prijetnji smrću.

Inzko je istakao kako je sa bivšom njemačkom kancelarkom Angelom Merkel kratko razgovarao na ruskom, da je ona vjerovala Vladimiru Putinu kao i ostali članovi njenog kabineta.

“Mi diplomate vidimo nešto pozitivno u svakom razgovoru. Često smo oni u koje imate povjerenje, a rijetko podsjećamo”, kazao je Inzko.

Na pitanje novinara kada je vrijeme da se prestane pričati, odgovorio je:

“Kada se pređu crvene linije. Onda morate pokazati karakter. Baš kao što je to bio slučaj sa nedavno preminulim fudbalskim trenerom Ivicom Osimom iz Sturm Graz. On je bio nacionalni trener Jugoslavije kada je Sarajevo bombardovano i to je za njega bila crvena linija”.

Bivši visoki predstavnik u BiH kazao je da je Osima upoznao 1995. godine, neposredno prije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma te da je legendarnog trenera pitao treba li se kandidirati

U nastavku je kazao da ga je u Bosni i Hercegovini čuvala austrijska kobre, a da se, kad bi se vraćao iz Austrije, sam vozio do bosanske granice.

Na pitanje zašto je rekao u martu da će ruski predsjednik Vladimir Putin izgubiti rat on je kazao da kad braniš vlastitu državu imaš prednost.

“Moralno, definitivno, ali i strateški, jer poznajete teren. Ukrajina je najveća država u Evropi. Kako zauzeti 600.000 kvadratnih kilometara? Ovo nije moguće. Od okupacije Krima, Ukrajina se i vojno priprema. Ukrajinci su bili potcijenjeni, a Rusi precijenjeni. Putin nije uspio da zauzme Kijev, kao što jugoslovenska vojska i Milošević nisu uspeli da zauzmu Sarajevo za tri godine. Vijetnam ili Afganistan su također dobri primjeri kako slabiji igrač može pobijediti s prednošću domaćina”, rekao je Inzko.

Govoreći o političkoj situaciji u BiH rekao je da Milorad Dodik stalno stvara tenzije ali da je ovaj put otišao korak dalje te da održava kontakt sa Putinom s kojim se prema njegovoj evidenciji susreo 12 puta.

“Ne znamo šta Moskva planira. Ali Bosna i Hercegovina i Srbija su okružene NATO državama. Ako želite da stignete tamo, prvo ga morate preći. Na kraju, ni Srbija ne bi priznala Republiku Srpsku. Prvo, zato što je veza Beograda sa Briselom i Berlinom važnija, a drugo, zato što predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne želi ni da države priznaju Kosovo. Dodik stalno priča o srpstvu i o tome koliko je ono navodno ugroženo. Sve su to bajke. Srbima u Bosni i Hercegovini najviše prijete političari poput Dodika koji nemaju kičmu”, rekao je Inzko.

Istakao je da je dopuna Krivičnog zakona BiH koju je on nametnuo doprinjela tome da se manje negiraju ratni zločini u BiH.

“Bosni je bilo školskih razreda koji su posjećivali grafite Ratka Mladića kako bi se fotografirali. Po mom zakonu, to se promijenilo. Sada je 80 posto manje poricanja genocida”, kazao je Inzko. U nastavku je govorio i o prijetnjama smrću koje je dobio nakon nametanja zakona.

“Tada mi je Cobra preporučila da cijeli dan nosim pancir. Moraš živjeti s tim. U svakom slučaju, želim drugu Bosnu. Bosna dobrih susjeda. Za to postoji posebna riječ: ‘Komšiluk'”.

Na pitanje novinara šta znači komšiluk Inzko je odgovorio: “Kad odeš na odmor i automatski daš ključ komšijama”.

Naglasio je da se niko u BiH ne mora odreći svog identiteta.

“Niko u Republici Srpskoj ne mora da se odrekne srpstva i pravoslavne vjere. Ali također treba njegovati zajednicu i kulturu drugih. Nadam se da će ova stara Bosna sa četiri vjere uskrsnuti, ali u evropskim okvirima”, rekao je Inzko.

KOMENTARI