instant fap

Isplata poticaja za proljetnu sjetvu za 2020. godinu

Isplata poticaja za proljetnu sjetvu za 2020. godinu

U skladu sa Programom utroška sredstava za podršku poljoprivredi, Općina Sanski Most je započela isplatu novčanih poticaja za podršku proljetnoj sjetvi, u svrhu sanacije ekonomskih posljedica usljed pandemije virusa COVID-19.

Pravo na naovčanu podršku ostvarilo je ukupno 278 registriranih poljoprivrednih proizvođača, a u narednim danima biće isplaćena podrška za njih prvih 20 u iznosu od 14.618,00 KM. Ostatak sredstava će se uplaćivati u kontinuitetu u grupama od po 20 proizvođača, a cjelokupan iznos će se utrošiti najkasnije do kraja augusta tekuće godine. Ukupan iznos podrške za proljetnu sjetvu je 200.000,00 KM a projekt zajednički sufinansiraju Općina Sanski Most, Vlada USK i Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Podsjećamo, Općina Sanski Most je početkom mjeseca juna raspisala Javni poziv za dodjelu općinskih podsticaja za proljetnu sjetvu, kroz sufinansiranje nabavke sjemena, mineralnog đubriva i zaštitnih sredstava, a pravo na podnošenje zahtjeva imali su svi poljoprivredni proizvođači sa područja općine, koji su upisani su u Registar poljoprivrednih gazdinsatava i Registar klijenata. Ove godine bilježi se velika zainteresovanost poljoprivrednika za općinske podsticajne programe.

Zbog novonastale situacije vezane za koronavirus, općina Sanski Most odlučila je pomoći poljoprivrednicima i očuvati poljoprivrednu proizvodnju, tako što je iz budžeta izdvojila značajna novčana sredstva za podsticaj proljetne sjetve. Ovo će biti druga tranša finansijskih sredstava koje općina Sanski Most ove godine planira usmjeriti za podsticaj poljoprivredne proizvodnje. Podsjećamo, u prvom javnom pozivi koji je objavljen početkom aprila ova lokalna zajednica finansirala je sjetvu graha i krompira sa iznosom od 100. 000 maraka, a na javni poziv tada se prijavilo 250 aplikanata.

Na osnovu svih pokazatelja, imajući u vidu sve prijave i zahtjeve poljoprivrednika, na području općine Sanski Most u ovoj godini različitim kulturama zasijane su rekordne površine zemljišta.

KOMENTARI