instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Ispraćaj sanskih hadžija

Ispraćaj sanskih hadžija

Ovih dana pobožni vjernici privode kraju svoje posljednje pripreme za polazak na časni put u kojem će posjetiti kolijevku islama, Mekku i Medinu i mubarek mjesta u njima, te time izvršiti svoju petu islamsku dužnost – obaviti hadž.

Za odlazak vjernika i vjernica na hadž vezuje se više običaja, kao što je podmirenje svih dugovanja koje bi budući hadžija eventualno imao prema nekome, materijalno osiguranje porodice koja ostaje u kući, traženje halala od komšija, prijatelja i rodbine, a posebno izmirenje sa onima sa kojima se možda bilo u nekoj zavadi i hatoru…

Jedan od lijepih običaja i prakse je i organizovanje zajedničke IKRAR DOVE za ispraćaj hadžija koji na časni hadžski put idu iz određenog džemata.

Medžlis Sanski Most već više od dvadeset godine organizira i zajedničku ikrar dovu za sve hadžije i hadži hanume sa područja svih naših džemata, kao i za sve naše džematlije koji na hadž kreću iz nekih od zemalja izvan Domovine.

Ove godine bilježimo 27 naših hadžija za koje ikrar dovu organizujemo U SRIJEDU, 05.juna, u centralnoj Hamzibegovoj džamiji, nakon akšam-namaza.

Pozivamo sve vas, dragi prijatelji, da nam se pridružite i da zajedno dovom ispratimo ‘Allahove goste’ na časni hadžski put

KOMENTARI